Pokračovanie článku: Kauza Pčolinský: Prokurátori sa navzájom obviňujú pre Makóa a Beňu

Bratislavská krajská prokuratúra zareagovala v pondelok popoludní. „Vyšetrovateľ PZ predložil službukonajúcemu prokurátorovi Krajskej prokuratúry Bratislava podnet na vzatie obvinených osôb Ľ. M. a B. B. do väzby," konštatuje sa v stanovisku, ktoré sprostredkoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Makó a Beňa sú obvinení z trestného činu krivého obvinenia a krivej výpovede a krivej prísahy. Prokurátor žiada pre nich útekovú, kolúznu, ale aj preventívnu väzbu.

„Krajská prokuratúra Bratislava sa ohradzuje voči rôznym difamačným, skresľujúcim a nepodloženým tvrdeniam, ktoré boli medializované počas uplynulých dní v trestnej veci obvinených Ľ. M. a B. B. V prvom rade je nutné upresniť, že osoba službukonajúceho prokurátora, ktorý podával návrh na vzatie obvinených do väzby, je odlišná od osoby dozorového prokurátora, ktorý má uvedenú vec pridelenú, teda dozorový prokurátor nepodal návrh na vzatie obvinených do väzby,“ upozorňuje v stanovisku krajská prokuratúra.

Odmieta podozrenia, že prokurátor s políciou účelovo čakali na sudcu.

„Vzhľadom na skutočnosť, že osoba dozorového prokurátora nie je totožná s osobou službukonajúceho prokurátora, službukonajúci prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava po prevzatí podnetu vyšetrovateľa PZ na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby, podal návrh na vzatie do väzby obvinených až potom, ako sa podrobne oboznámil so zabezpečeným vyšetrovacím spisom, uvedenú vec sám právne posúdil, pričom o zadržaných obvinených rozhodol tak, že týchto neprepustil zo zadržania ale podal na ne vecne a miestne príslušnému sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie obvinených do väzby z dôvodov tzv. útekovej väzby, kolúznej väzby a preventívnej väzby,“ objasňuje krajská prokuratúra.

A ohradzuje sa proti „difamačným (urážlivým) vyjadreniam rôznych subjektov na adresu dozorového prokurátora v uvedenej veci“.

Naopak, tvrdí, že eviduje „zvýšenú snahu uvedenú trestnú vec riešiť v mediálnom priestore, a to i uvádzaním rôznych neprávd, špekulácií a konšpirácií“. To vníma ako snahu ovplyvňovať trestné konanie.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry #ÚŠP #Vladimír Pčolinský