Pokračovanie článku: Kotleba dostal za šeky podmienku. Weisenbacher: Výsmech spravodlivosti

Symbolika nebola náhodná

Podľa vyjadrenia senátu Najvyššieho súdu je Kotleba vinný a uložil mu šesťmesačný podmienečný trest s jedenapolročnou skúšobnou dobou. „Po vyhodnotení vykonaného dokazovania Najvyšší súd dospel k záveru, že je potrebné rozsudok upraviť. Preto ho zrušil a vo veci sám rozhodol,“ skonštatoval súd.

„Bolo nepochybne preukázané, že skutok sa stal a spáchal ho obžalovaný Kotleba,“ zdôraznil predseda senátu. Kotlebova obrana, že suma na šekoch vo výške 1 488 eur bola náhodná, súd nepresvedčila. „Ani Najvyšší súd tomu neuveril,“ uviedol predseda senátu.

„Nie je možné prehliadnuť, že k odovzdávaniu šekov došlo v deň výročia založenia autoritatívneho a neskôr totalitného štátu, ktorý preberal aj rasistické a antisemitské postoje,“ odôvodňoval svoj rozsudok predseda senátu. „Obžalovaný si musel byť vedomý významu týchto symbolov,“ uznal súd.

„Najvyšší súd sa nestotožnil so záverom, že obžalovaný tieto ideológie aj propagoval, pretože pod tým je potrebné rozumieť aj ich presadzovanie a uplatňovanie,“ vysvetlil súd dôvod na skorigovanie výšky trestu. Samotná prezentácia takýchto symbolov a hesiel na ich propagáciu nestačí," zdôraznil súd.

© Autorské práva vyhradené

561 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #ĽSNS #1488 #kontroverzné šeky