Pokračovanie článku: Tajný dar Ukrajine rozhádal politikov. Je Patriot lepší ako S-300?

Vyzradil Fico tajomstvo?

Systém S-300 bol v pohybe už v marci. Ešte pred dvoma týždňami pritom systém S-300 presúvali zo stredného na východné Slovensko. Aj minister Naď vtedy potvrdil, že v pondelok 28. marca vo večerných hodinách smeroval protivzdušný systém po častiach vo vojenskej kolóne od Rožňavy cez Košice smerom na Michalovce.

V utorok sa Naď pre televíziu Markíza vyjadril, že „nie je taký expert na vojenskú techniku“ a na fotografii akože nerozoznal S-300. Vo štvrtok večer líder mandátovo najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico na sociálnej sieti napísal, že celý deň dostáva informácie z hraníc s Ukrajinou o manévroch s vojenskou technikou.

„Máme vážne obavy, že Heger chce v Kyjeve oznámiť slovenský dar Ukrajine – S-300. To by bolo čisté šialenstvo. Nielenže by sme sa zbavili multimiliónového systému ochrany, ktorý je lepší ako americký Patriot. Ale by sme sa viac a viac v mene amerických záujmov zapojili do vojny na Ukrajine, s ktorou nič nemáme,“ varoval.

V piatok Heger priamo z pracovnej cesty oznámil, že Slovensko darovalo systém S-300 Ukrajine. Rovnako urobil aj Naď na sociálnej sieti. Koalícia pritom načrtla, že Fico – ako bývalý viacnásobný premiér – svojím statusom a krátkym videom prepravy systému po železnici mohol ohroziť bezpečnosť tak systému, ako aj ľudí, ktorí zabezpečovali jeho prevoz.

Naď v nedeľu dodal, že v čase, keď Fico zverejnil svoj status, bol S-300 už na Ukrajine.

benčík Čítajte viac Benčík zažaloval Fica pre video z presunu S-300

Mobilný viackanálový protilietadlový raketový systém S-300P je určený na obranu dôležitých objektov štátu pred hromadným útokom súčasných aj perspektívnych prostriedkov vzdušného napadnutia v podmienkach aktívneho a pasívneho rušenia. Medzi takéto prostriedky patria lietadlá strategického aj taktického letectva, strategické strely s plochou dráhou letu, letecké riadené strely, taktické a operačno-taktické balistické riadené strely v celom rozsahu ich bojových možností.

© Autorské práva vyhradené

272 debata chyba
Viac na túto tému: #S-300 #vojna na Ukrajine