Čaputová: Pomôcť treba nielen utečencom, ale aj Slovákom

Samosprávy dokážu zabrať vždy v časoch, keď nastane kríza. A to im slúži ku cti. Pomáhali počas krízy koronavírusu a pomáhajú aj teraz, keď na Slovensko začali prichádzať utečenci v dôsledku vojny na Ukrajine. Samosprávy sú prvé v kontakte s ľuďmi, ktorých sa dotýka čoraz zhoršujúca sa sociálna situácia. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala po stretnutí s predstaviteľmi Únie miest Slovenska (ÚMS).

12.04.2022 13:24 , aktualizované: 18:24
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas stretnutia so zástupcami Únie miest Slovenska v utorok 12. apríla 2022 v Bratislave.
debata (25)

„Je potrebné pomôcť aj ľuďom na Slovensku. Objektívne sa sociálna situácia aj pre Slovákov zhoršila, a pokiaľ chceme udržať solidaritu v spoločnosti, je potrebné venovať sa problémom, ktoré tu máme,“ vyhlásila prezidentka. Doplnila, že s primátormi a starostami na stretnutí diskutovala o tom, ako by bolo obyvateľom Slovenska vhodné pomôcť. „To, na čom sme sa zhodli, by bola pomoc opakovaná, systémová a finančne zaujímavá pre ľudí, ktorých sa to týka. Táto pomoc musí byť zároveň adresná,“ vyhlásila. Čaputová v tejto súvislosti opätovne zdôraznila príspevok na bývanie, ktorý je pre slabšie sociálne skupiny v iných krajinách úplne bežný.

Nie jednorazovú, ale opakovanú

„Súčasťou riešení, ktoré by štát mal prijať, je aj valorizácia sociálnych dávok. Som veľmi rada, že minister práce komunikuje tento zámer. Nemalo by ísť o jednorázovú dávku, ale o opakovanú, pretože to je to, čo ľudia na Slovensku naozaj potrebujú a potvrdzujú to aj primátori a starostovia,“ vyhlásila prezidentka.

Hlava štátu so zástupcami samospráv diskutovala aj o problémoch v súvislosti s verejným obstarávaním. Pre zvyšujúce sa ceny stavebných materiálov musia samosprávy vykonávať v zmluvách pri obstarávaní rôzne zmeny. Čaputová sa preto stretne s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie, aby s ním prediskutovala možné metodiky pre samosprávy, aby sa nedostali do problémov, ak by boli nútené robiť dodatky k zmluvám a následne za to niesť právnu zodpovednosť.

VIDEO: Zuzana Čaputová o potrebe pomôcť aj slovenským občanom.
Video

Horšiacu sa situáciu na Slovensku vníma aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Skonštatoval, že samosprávy išli počas troch rokov z jednej krízy do druhej, keď pandémiu ochorenia COVID-19 vystriedala utečenecká vlny z Ukrajiny. „Čelíme aj vysokej inflácii a zdražovaniu. Viaceré veľké mestá už evidujú nárast počtu ľudí v kritickej sociálnej situácii. Obyvatelia sa čoraz viac obracajú na samosprávy s prosbou o pomoc s obavami o stratu domova alebo neschopnosťou splácať svoje bežné výdavky,“ vyhlásil.

Za dôležité považuje aj poukázať na dramaticky sa zvyšujúce výdavky súvisiace s bývaním. „Počty nájomných bytov sú vo väčšine miest nedostačujúce, pretože išlo roky o okrajovú tému,“ dodal s tým, že je lepšie občanom pomáhať v tom, aby svoje bývanie nestratili, než im potom pomáhať s jeho hľadaním. Tiež preto vyzýva k pravidelnej a adresnej pomoci obyvateľom, ktorí sa radia medzi kritické skupiny. Ide najmä o dôchodcov, matky samoživiteľky či rodiny len s jedným príjmom, ktoré žijú v podnájmoch. „Samosprávy takúto pomoc poskytnúť samé nedokážu, potrebné je preto túto vec riešiť na úrovni štátu,“ uzavrel Vallo.

čaputová Čítajte viac Prezidentka po oznámení 100 eurovej pomoci: Chlieb, maslo, energie, rodina zaplatí o 50 eur viac, treba pravidelnú dávku
25 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #sociálna pomoc