Kisku ženie na súd kauza jeho prezidentskej kampane. Fico: Neželám mu to

Prokurátor podal obžalobu na bývalého prezidenta Andreja Kisku za pokračovací zločin daňového podvodu. Prokuratúra o tom informovala na sociálnej sieti.

13.04.2022 08:09 , aktualizované: 11:14
kiska Foto: ,
Exprezident Andrej Kiska.
debata (206)

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal 12. apríla 2022 na Okresný súd v Poprade obžalobu na obvineného Ing. E. K. za pokračovací zločin daňového podvodu podľa § 277a odsek 1, odsek 3 písm. a) Trestného zákona a na obvineného Ing. A. K. za pokračovací zločin daňového podvodu podľa § 277a odsek 1, odsek 3 písm. a) Trestného zákona vo forme organizátora podľa § 21 odsek 1 písm. a) Trestného zákona. A to v súvislosti s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s. r. o. Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184,40 eur,“ informovala prokuratúra.

„V prípade odsúdenia mu hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov,“ uviedol pre TASR docent trestného práva Peter Kováč z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Ako dodal, priťažujúcou okolnosťou je u exprezidenta skutočnosť, že mal byť organizátorom trestnej činnosti.

Stíhanie Andreja Kisku sa týka rokov 2013 až 2014. V tom čase si ako uchádzač o prezidentské kreslo dal platiť časť predvolebnej kampane svojou firmou KTAG. Spoločnosť si potom dala výdavky do nákladov a vypýtala si vratku vo výške takmer 150-tisíc eur.

Nasledovali daňové kontroly. V roku 2014 išlo o kontrolu oprávnenosti nadmerného odpočtu DPH za apríl 2014. Nadmerný odpočet vo výške 146-tisíc eur vznikol najmä z faktúr na propagáciu mena Andrej Kiska. Daňový úrad sa rozhodol neuznať náklady spojené s budovaním značky „Andrej Kiska“ ako náklady KTAG a nadmerný odpočet za toto obdobie neuznal.

Vratka teda nebola nikdy vyplatená.

Trestný čin exprezident dlhodobo odmieta a videl za ním pomstu expremiéra a predsedu opozičného Smeru Roberta Fica. Kiska tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ potom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

„Ja som nikdy nechcel a ani to nebolo, aby sa trestné právo používalo v politickom boji,“ reagoval Robert Fico na obvinenie Kisku. Pripomenul, že podanie obžaloby je „významný procesný krok v trestnom konaní“. „Ale neželám mu to,“ povedal Fico.

VIDEO: Fico: Nikdy som nechcel, aby sa trestné právo používalo v politickom boji.
Video

„Ak všetci hovoria, že je rovnosť pred zákonom – musí osud pána Kisku nasledovať osud pána Bašternáka,“ pokračoval Fico s poukazom na odsúdenie Ladislava Bašternáka, ktorého súd uznal z daňového podvodu a v súčasnosti je podmienečné prepustený z päťročného výkonu trestu.

Fico však upozornil, že ak by bol Kiska právoplatne odsúdený, bol „nelegálnym prezidentom“. Pretože podvodu sa mal dopustiť práve v prezidentských voľbách, keď do druhé kola voľby postúpil Kiska spolu s Ficom. A viac hlasov vo voľbách získal práve Kiska.

Kisku bude zastupovať Peter Kubina. „Vítame tento krok. Po nekonečných 7 rokoch vyšetrovania a zneužívania polície mafiou, ktorú riadil Smer prostredníctvom oligarchu Bödöra a policajného prezidenta Gašpara, sa prípad dostane do rúk spravodlivosti,“ napísal na sociálnej sieti Kubina.

Podľa neho výpovede svedkov Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka, Františka Imreczeho a ďalších dokazujú, že „na objednávku vtedajších držiteľov výkonnej politickej moci sa štátny aparát za asistencie mafiána dlhodobo a systematicky pokúšal o diskreditáciu prezidenta zneužívaním daňových úradov, finančnej správy a polície“.

Kubina pripomína, že sa opakovane menili vyšetrovatelia „len preto, aby sa prípad vyšetroval spôsobom, aký si oni želali – teda v neprospech prezidenta Kisku bez ohľadu na zákonné limity“.

Podľa neho vyšetrovanie bolo využívané „aj na vydieranie prezidenta Kisku pri snahe pána Fica stať sa predsedom Ústavného súdu“.

„Táto obžaloba je cenou za to, že prezident Kiska tomuto vydieraniu nepodľahol, vďaka čomu dnes má Slovensko Ústavný súd bez pána Fica. Sme presvedčení, že spravodlivosť zvíťazí a ako skutoční vinníci tohto špinavého procesu budú spravodlivo potrestaní predstavitelia mafiánskeho štátu,“ dodáva Kubina.

Ešte dnes chce doručiť návrh na odmietnutie obžaloby z dôvodu, že „žalovaný skutok sa nestal, resp. že to, čo sa v tomto prípade naozaj stalo, nie je trestným činom“.

„Veríme, že výsledkom bude buď odmietnutie obžaloby alebo oslobodzujúci rozsudok súdu a sme radi, že sa vec posunula do finálnej fázy. Je mi potešením a cťou v tomto prípade byť obhajcom Andrej Kiska spolu s Patrik Benčík,“ uzatvára Kubina.

© Autorské práva vyhradené

206 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #daňový podvod #Andrej Kiska #firma KTAG