Od Blahu sa odvracajú aj kolegovia z SAV a vyzývajú ho k odchodu

Vyhlásenie členov Akademickej obce Ústavu politických vied SAV, kam by sa prípadne poslanec Ľuboš Blaha mohol vrátiť pracovať, zverejnila Slovenská akadémia vied na svojej stránke.

14.04.2022 14:19
Ľuboš Blaha Foto:
Ľuboš Blaha
debata (524)

Pod vyhlásenie sa podpísalo osem členov akademickej obce. Dištancujú sa od výrokov Blahu, ktoré „rozosievajú nenávisť, útočia na rôzne spoločenské skupiny či jednotlivcov alebo dokonca šíria nepravdivé informácie“.

„Myslíme si, že tieto vyjadrenia svojou povahou zásadne degradujú verejný diškurz a prispievajú k vytváraniu deliacich čiar v už aj tak polarizovanej spoločnosti. Ako vedeckí pracovníci v oblasti spoločenských vied si dôsledky takého správania intenzívne uvedomujeme a nemôžeme ich akceptovať po ľudskej ani po profesionálnej stránke. Zároveň si prajeme, aby nás verejnosť nespájala s politickým pôsobením poslanca Ľuboša Blahu a neatakovala vedeckých pracovníkov Ústavu politických vied SAV,“ pokračujú.

Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (Smer) Čítajte viac PODCAST: Tak nie vlastizradkyňa, ale fašistka. Blahu v urážkach prezidentky nezastavil zatiaľ ani súd

Upozorňujú že Ústav politických vied sa nikdy nevyjadroval k súkromným a verejným aktivitám svojich zamestnancov. Podmienkou však je, aby rešpektovali platné právne normy a nemali bezprostrednú spojitosť s ich pracovnou činnosťou vykonávanou na pôde SAV.

„SAV dôsledne oddeľuje koordinovanie a hodnotenie pracovných činností svojich zamestnancov od prípadného ovplyvňovania alebo komentovania ich ostatných mimopracovných aktivít, vrátane politických. V zmysle politickej neutrality SAV Ústav politických vied nekomentoval politické aktivity a vyjadrenia svojich zamestnancov, a teda ani politickú činnosť poslanca NR SR Ľuboša Blahu,“ pokračujú Blahovi kolegovia.

Vyzvali ho na odchod

Poslancovi pripomínajú, že ho riaditeľ ústavu Peter Dinuš už v minulosti požiadal, aby sa pod svoje vyhlásenia nepodpisoval ako pracovník ústavu. Dokonca ho mal Dinuš požiadať, aby prehodnotil prerušenie vedeckej činnosti a zvážil, že z ústavu jednoducho odíde.

Ľuboš Blaha Čítajte viac SAV sa ospravedlnila prezidentke namiesto Blahu. Kolaborujete s vládou, odkázal

„Ľuboš Blaha toto riešenie odmietol. Aj z tohto dôvodu sa Správna rada Ústavu politických vied SAV na svojom ustanovujúcom rokovaní 11. marca 2022 uzniesla, že pozve na svoje najbližšie zasadnutie pána Blahu a zaviazala predsedu správnej rady Petra Dinuša, aby s pánom Blahom dohodol stretnutie. On sa však odmietol zasadnutia správnej rady zúčastniť,“ píšu členovia akademickej obce.

Preto sa rozhodli ďalej nemlčať a pripravili vyhlásenie, v ktorom sa verejne a rázne dištancujú o výrokov poslanca Blahu.

Pod vyhlásenie sa podpísal podpredseda Správnej rady ústavu Michael Augustín, členovia správnej rady Dirk Mathias Dalberg, Matej Navrátil a Jana Sivičeková, zástupca riaditeľa Norbert Kmeť, predseda Vedeckej rady Juraj Marušiak, interni doktorandi Michal Baran a Ondrej Hronec.

Eduard Chmelár Čítajte viac Chmelár s Blahom sú na akadémii nadbytoční

© Autorské práva vyhradené

524 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #Ľuboš Blaha #Ústav politických vied SAV