Koniec respirátorov. Povinné už nie sú ani v obchodoch

Za posledných päť dní na Slovensku pribudlo 5 700 pozitívne testovaných osôb PCR testami. Oproti vrcholu vlny omikron, keď pribúdalo 20-tisíc pozitívnych prípadov denne, je to podľa rezortu zdravotníctva značný pokles. Preto je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) čas na ďalšie uvoľnenie opatrení.

20.04.2022 12:49 , aktualizované: 16:43
debata (101)

Na Slovensku sa už netreba preukazovať imunitným statusom pri vstupe do prevádzok a posledným symbolom pandémie zostali prekryté horné dýchacie cesty. „Respirátory budú povinné už iba v zariadeniach sociálnej starostlivosti, a to pre návštevníkov a personál pri kontakte s pacientom. V tom istom režime to bude aj v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach,“ vyhlásil minister. Platiť budú viaceré výnimky. Vyhláška k respirátorom je platná od štvrtkovej polnoci (vyhláška v pdf je TU).

VIDEO: Uvoľňujú sa pravidlá pre respirátory aj karanténu.
Video

„Prekrytie horných dýchacích ciest už vôbec nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a nebude povinné ani vo väčšine interiérov, vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí,“ ozrejmila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hlavný hygienik Ján Mikas upozorňuje, že ak si to situácia vyžiada, „tak sa na jeseň opäť zavedú opatrenia“.

Pandémia trvá

Lengvarský dodal, že v nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 1 156 pacientov s covidom a podľa neho je čas na to, aby nemocnice začali s postupným uvoľňovaním reprofilizovaných lôžok a začali sa venovať viac bielej medicíne a odloženým operáciám. Tie boli na príkaz ministra pozastavené v polovici minulého novembra.

Mikas priznal, že takéto uvoľnenie opatrení môže technicky zapríčiniť nárast infikovaných, no dodal, že niekoľko týždňov je na Slovensku klesajúci trend novoinfikovaných prípadov. „Budeme prijímať také rozhodnutia, aby sme vedeli opatreniam predísť,“ podotkol. Ako príklad uviedol hlavný hygienik opatrenia na hraniciach.

Pripomenul, že pandémia trvá, dokým Svetová zdravotnícka organizácia nerozhodne inak. Ako Úrad verejného zdravotníctva vieme zhodnotiť epidemickú situáciu na Slovensku a podľa toho nastaviť opatrenia. No kým Svetová zdravotnícka organizácia nerozhodne inak, tak pandémia trvá," spresnil Mikas.

Karanténa sa ruší

Osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, už nebudú povinné absolvovať karanténu. O povinnosti nastúpiť do karantény pre osobu po úzkom kontakte však môže rozhodnúť lekár. „Napríklad ak by tento kontakt mohol ohroziť osobu imunodeficientnú alebo podobne,“ priblížil hlavný hygienik. Novinkou je, že po ukončení karantény nebude na verejnosti povinný respirátor.

Nemení sa však dĺžka izolácie po pozitívnom výsledku testu. To znamená, že osoba sa po pozitívnom teste musí izolovať po dobu piatich dní. Následne potom, ako pominú príznaky ochorenia, je pacient povinný nosiť respirátor po dobu piatich dní od ukončenia izolácie.

Podľa hlavného hygienika je v úplnom poriadku, ak sa aj pri pozitívnom vývoji epidemickej situácie niekto rozhodne naďalej sa chrániť a respirátor si v situáciách, ktoré môže považovať za rizikové, nasadí. „Nosenie tejto ochrannej pomôcky má stále význam, ak sa chystáte stretnúť s osobami vo vyššom veku, s chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie či na ťažší priebeh ochorení. Rovnako má význam, ak sa pred ich návštevou vyhnete rizikovým miestam, najmä takým, kde sa zdržuje väčší počet cudzích ľudí,“ dodal. Priznal však, že nevie kedy už viac nebudú rúška potrebné.

Vakcín má Slovensko dostatok

Aktuálne zmluvy ktoré má Slovensko so spoločnosťou Pfizer, sú platné do roku 2023. „Vakcíny, ktoré budú dodávané od mája, by mali byť adaptované na verziu omikron, neviem, aká verzia bude dominovať na jeseň, no pracuje sa na vývoji rôznych vakcín,“ priblížil minister Lengvarský. Doplnil, že Slovensko má dostatok vakcín proti covidu. Podľa neho je možné, že očkovanie proti covidu sa bude nakoniec podobať na štandardné očkovanie proti chrípke. „Stále platí, že respirátor je najdôležitejšia ochrana pred nákazou a očkovanie je najlepšou ochranou pred ťažkým priebehom,“ pripomína Lengvarský.

Mikas spresnil, že tí, čo majú tri dávky, sú nateraz dostatočne chránení. „Štvrtá dávka je účinná pre imunokompromitované osoby, teda tie, ktoré majú poškodené prirodzené obranné mechanizmy,“ podotkol. To, ako sa bude očkovať v prípade ďalšej vlny, je podľa Mikasa nateraz otázne. „Uvidíme, ako sa budú vakcíny vyvíjať,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #protipandemické opatrenia #Vladimír Lengvarský