Čaká Súdnu radu obrat? Voliť sa bude päť nových členov

Sudcovia rozhodujú o najbližšej budúcnosti slovenského súdnictva. Najvyšší samosprávny orgán justície Súdna rada si vo štvrtok volí až piatich z celkovo 18 členov.

21.04.2022 05:30
debata

Tí budú významne spoluurčovať smerovanie slovenskej justície na ďalších päť rokov. Medzi kandidátmi sú aj viaceré známe tváre vrátene Dany Jelinkovej Dudzíkovej, ktorá kritizovala obrannú zmluvu s USA, či Eren Ayše Pružinec, ktorá zas varuje pred devastáciou právneho štátu. Kandiduje aj známa sudkyňa Pamela Záleská zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Súdna rada je najdôležitejším samosprávnym orgánom súdnictva. Zabezpečuje jeho verejnú kontrolu, posudzuje kandidátov na sudcovské funkcie, rozhoduje o ich pridelení a premiestnení na jednotlivé súdy, predkladá návrhy na vymenovanie a odvolanie sudcov prezidentovi.

Na starosti má tiež zber a kontrolu majetkových priznaní sudcov. Do 18-členného orgánu si polovicu členov volia samotní sudcovia. Druhú polovicu tvoria politickí nominanti. Po troch zástupcoch si vyberá Národná rada, vláda a prezident.

Na štvrtok je plánovaná voľba nových piatich členov, ktorí do radov Súdnej rady zasadnú na najbližších päť rokov. Voľba sa uskutoční v troch volebných obvodoch: vo východoslovenskom, v stredoslovenskom a v západoslovenskom. Kým na východe a v strede Slovenska si sudcovia vyberú po jednom z kandidátov, zo západoslovenského obvodu budú voliť až troch nových členov.

„Voľby nových členov Súdnej rady z radov sudkýň a sudcov Slovenskej republiky sú ozaj významnou udalosťou. Som presvedčený, že voľby dopadnú v prospech slovenskej justície. Základným predpokladom na taký výsledok je však to, aby sa novými členmi stali tí, ktorí v justícii reprezentujú nastupujúcu a mladšiu generáciu osobností v talároch,“ povedal pre Pravdu predseda Súdnej rady Ján Mazák.

„Najbližšie sa stretnú členovia hlavnej volebnej komisie v sídle Súdnej rady v Bratislave v piatok 22. apríla. Účelom bude vyhodnotenie a následné vyhlásenie výsledkov volieb,“ informovala na svojom webe kancelária Súdnej rady.

Jeden už istý

Dokopy sa v troch volebných obvodoch o funkciu uchádza 16 sudcov. Istú funkciu už má Peter Bebej z Okresného súdu Dolný Kubín, pretože kandiduje v stredoslovenskom volebnom obvode ako jediný. Vo východoslovenskom obvode by mal svoj súčasný mandát obhájiť Miloš Kolek, ktorý v máji 2017 ešte v celoslovenskom formáte volieb získal od 1 195 voliacich sudcov až 677 hlasov, teda najviac spomedzi všetkých vtedajších 17 kandidátov.

Najväčšia konkurencia tak bude v západoslovenskom volebnom obvode, kde kandiduje až 12 sudcov. Medzi nimi napríklad aj známa sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská a jej kolega Jozef Pikna. Práve on po námietke zaujatosti Záleskú nahradil v senáte pojednávajúcom prípad vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj prípravu vrážd dnes už trojice prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica.

Záleská sa v posledných mesiacoch stala terčom politických útokov opozičného lídra Roberta Fica (Smer), ktorý na ňu minulý týždeň podal aj návrh na disciplinárne stíhanie. „Nepatrí na Špecializovaný trestný súd ani z hľadiska morálky, pracovitosti a ani odbornosti,“ povedal Fico o sudkyni Záleskej.

Medzi západoslovenskými kandidátmi sú aj tri známe sudkyne Krajského súdu v Bratislave. Marcela Kosová, ktorá v tejto funkcii skončila len 8. februára 2022 po tom, čo sa sama funkcie vzdala. „Za ostatný rok a pol sa diali viaceré veci a rôzne výstupy, či už Súdnej rady, ako aj jej predsedu, a nadobudla som pocit, že moja snaha o fungovanie justície bez deštrukčných zásahov sa ukazuje ako nemožná,“ vysvetlila vtedy svoje rozhodnutie.

Devastácia právneho štátu

Druhou sudkyňou bratislavského krajského súdu, ktorá sa uchádza o miesto v Súdnej rade, je Dana Jelinková Dudzíková. Tá sa ako odborníčka na medzinárodné právo kriticky vyjadrovala o obrannej zmluve s USA, ktorú 9. februára schválila Národná rada. Analyzovala podobné bilaterálne zmluvy USA s európskymi partnermi z hľadiska princípov právneho štátu a tú slovenskú vyhodnotila ako najhoršiu.

„Naše postavenie podľa uvedenej zmluvy je v porovnaní s ostatnými zmluvami najslabšie, najmenej ošetrené a najmenej vyrokované v prospech nášho štátu,“ upozorňovala Jelinková Dudzíková na začiatku januára. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sudkyňu za to verejnej spochybnil. Jej porovnanie a verejné vyjadrenia označil za absurdné.

Treťou kandidujúcou sudkyňou Krajského súdu v Bratislave, ktorej meno bolo v posledných mesiacoch výraznejšie medializované, je Eren Ayše Pružinec. Vlani v septembri zorganizovala výzvu na podporu generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„My podpísaní sudcovia viazaní zloženým sľubom sudcu sa nemôžeme nečinne prizerať devastácii právneho štátu, ku ktorej dochádza aj verejne prezentovanou absolútnou neúctou politickej moci a značnej časti médií voči osobe generálneho prokurátora, ktorá sa prejavuje faktickými výzvami na nerešpektovanie jeho kompetencií ako ústavného orgánu ochrany zákonnosti, chrániaceho práva a zákonom chránené záujmy všetkých fyzických a právnických osôb, ako aj štátu,“ uvádzalo sa vo výzve.

Väčšia rovnováha

Nové regionálne zastúpenie členov priniesla veľká reforma súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS), ktorú schválila Národná rada 9. decembra 2020. Podľa prijatých zmien môžu prezidentka, vláda a Národná rada do Súdnej rady nominovať už iba nesudcov. Má sa tak nastoliť väčšia rovnováha medzi sudcami a zástupcami ostatných právnických povolaní, keďže súdnictvo rozhoduje o všetkých.

Polovica členov Súdnej rady, ktorá je volená len samotnými sudcami, bude navyše lepšie reprezentovať celé Slovensko, aby sa správa súdnictva nezhromažďovala len v rukách sudcov z hlavného mesta. Jedného člena Súdnej rady volia sudcovia Najvyššieho súdu a Najvyššieho správneho súdu spomedzi seba a ďalších ôsmich členov Súdnej rady vyberajú sudcovia ostatných všeobecných súdov v troch volebných obvodoch.

K poslednej veľkej výmene v Súdnej rade prišlo po zmene politických pomerov, ktoré vyplynuli z februárových parlamentných volieb. Nová ministerka spravodlivosti Mária Kolíková krátko po svojom vymenovaní vyjadrila všetkým nominantom vlády a parlamentu nedôveru a tí sa na základe jej žiadosti svojich funkcií 23. marca 2020 vzdali.

Súdnu radu vtedy opustili dvaja nominanti parlamentu Roman Huszár a Viliam Pohančeník, ako aj všetci traja nominanti vlády – Ján Havlát, Branislav Jablonka a Magdaléna Hromcová. Namiesto nich zas pribudli Juraj Kliment, Eva Mišíková a Katarína Javorčíková (ako nominanti vlády) spolu s trojicou nominantov parlamentu – Andrejom Majerníkom, Alenou Svetlovskou a Jánom Mazákom. Po tom, čo sa svojej funkcie predsedníčky 23. júna 2020 vzdala Lenka Praženková, nahradil ju bývalý predseda Ústavného súdu a poradca prezidenta Andreja Kisku Ján Mazák.

„Reformu zloženia súdnej rady, ktorú som presadila v rámci veľkého reformného ústavného zákona v oblasti justície, považujem za veľmi dôležitú vec. Očakávam, že regionálny princíp pri voľbe členov Súdnej rady sudcami zvýši jej reprezentatívnosť a pomôže nastaviť justícii skutočné zrkadlo. Považujem za dôležité, aby zástupcovia sudcov v Súdnej rade neboli iba z jedného súdu alebo z jedného regiónu, ale aby to bolo naozaj reprezentatívne zastúpenie. Samozrejme, dôležité je, koho si sudcovia vyberú. Ak si vyberú ľudí, ktorí majú záujem posunúť justíciu ďalej a pomôžu aj pri zvyšovaní jej dôveryhodnosti, tak to bude dobré rozhodnutie. Táto zodpovednosť je už teraz na sudcoch, ktorí si budú voliť svojich zástupcov," povedala Kolíková.

Kandidáti

Západoslovenský volebný obvod

  • Fekete Maroš – OS Bratislava III
  • Filo Marek – OS Bratislava I
  • Jelinková Dudzíková Dana – KS Bratislava
  • Kálmánová Adriana – KS Nitra
  • Kelner Tomáš – OS Bratislava I
  • Kosová Marcela – KS Bratislava
  • Pikna Jozef – ŠTS Pezinok
  • Pružinec Eren Ayše – KS Bratislava
  • Svitana Radoslav – KS Trenčín
  • Špirek Dušan – OS Nitra
  • Záleská Pamela – ŠTS Pezinok
  • Žovinec Martin – KS Trnava

Stredoslovenský volebný obvod

  • Bebej Peter – OS Dolný Kubín

Východoslovenský volebný obvod

  • Baran Martin – KS Prešov
  • Farkaš Peter – KS Prešov
  • Kolek Miloš – KS Prešov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Súdna rada