Kotlebu nepustili do parlamentu, otočili ho na vrátnici

Napriek právoplatnému odsúdeniu odmieta Marian Kotleba vziať na vedomie, že už nie je poslancom parlamentu. Hoci v utorok kráčal po Hradnom kopci s tým, že "ide do roboty", dostal sa akurát tak po vrátnicu.

26.04.2022 13:27 , aktualizované: 20:20
Marián Kotleba Foto: ,
Marián Kotleba
debata (19)

Kotleba napriek tomu, že je právoplatne odsúdený za prejavovanie sympatií k extrémizmu, preto jeho mandát poslanca zákonodarného zboru zanikol, to odmieta vziať na vedomie.

Predseda ĽS NS sa pokúsil dostať do priestorov parlamentu, jeho kartička však nefungovala. Spolustraníci mu pomohli dostať sa na vrátnicu, kde mu oznámili, že už nie je poslancom. Kotleba argumentoval, že nedostal rozhodnutie, ktorým by mu niekto zrušil poslanecký mandát.

VIDEO: Kotleba sa snaží vstúpiť do parlamentu.

Video

Podľa neho by mu mala mandát zrušiť štátna volebná komisia alebo Ústavný súd SR. Tvrdí, že jeho trest bol podmienečne odložený, preto „nenastupuje strata mandátu poslanca“. Nakoniec si však prevzal oznámenie o zániku mandátu s vyhlásením, že je to len zdrap papiera. Následne odišiel z parlamentu.

Najvyšší súd SR 5. apríla právoplatne uznal Kotlebu za vinného v kauze odovzdávania šekov s nacistickou symbolikou. Súd mu uložil trest šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov. Mandát poslanca podľa Ústavy SR zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin.

Do parlamentu namiesto Kotlebu nastúpila Slavěna Vorobelová. Tá však vyhlásila, že bude pôsobiť ako nezávislá poslankyňa. Takže platí rozhodnutie podpredsedu Národnej rady Gábora Grendela (OĽaNO, NOVA), ktorý k 5. aprílu rozpustil poslanecký klub ĽS NS a zástupca tejto strany sa už nezúčastňuje ani poslaneckého grémia.

VIDEO: Kotlebu nepustili do parlamentu.

Video

Poslanecký byt po Kotlebovi má pripadnúť novému poslancovi v klube SaS. Tam totiž pod Ondrejovi Dostálovi, ktorý už je štátnym tajomníkom na rezorte spravodlivosti, prišiel Jozef Kanuščák. „Bolo mi oznámené, že budem mať byt po Marianovi Kotlebovi, a že ho nechce uvoľniť, že tam má ešte hromadu cvičebného náradia,“ povedal poslanec s tým, že počká, kým to Národná rada vyrieši.

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz pre Pravdu povedal, že mandát Kotlebovi zanikol „oznámením skutočnosti, že bol právoplatne odsúdený“. Dodal, že bývalý poslanec sa môže obrátiť na komisiu, ale tá mu iba potvrdí, že mandát zanikol dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.

Ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák pripomína, že mandát Kotlebovi zanikol 5. apríla, keď Najvyšší súd vyniesol rozsudok, ktorý sa stal hneď právoplatným a vykonateľným. Navyše, Kotleba nemôže robiť ani poslaneckého asistenta, keď spáchal úmyselný trestný čin a nemožno teda naňho hľadieť ako na bezúhonného.

Bujňák nevidí priestor ani na ústavnú sťažnosť. Dôvodom by mohla byť len vážna chyba v rozsudku, ale tú pri Najvyššom súde nepredpokladá.

Kotleba by však mohol stihnúť kandidatúru v ďalších riadnych parlamentných voľbách. Jeho podmienka by sa mala skončiť v októbri 2023, voľby budú vo februári 2024. Ak Kotleba neporuší podmienku a súd povie, že sa osvedčil včas, môže kandidovať. Dôležité však podľa Bujňáka je, kedy sa budú uzatvárať kandidátne listiny. „Každý kandidát totiž musí vlastnoručne podpísať vyhlásenie, že okrem iného nemá prekážky práva byť volený,“ hovorí Bujňák a vysvetľuje, že prekážkou tohto práva je práve aj právoplatné odsúdenie.

Kotleba Čítajte viac Kotleba už nie je poslancom Národnej rady. Extrémistom rozpustili aj poslanecký klub

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #kontroverzné šeky