Remišová v OSN: Ruskí agresori na Ukrajine zrovnávajú so zemou celé mestá

Pre rozvoj miest sú kľúčovými faktormi bezpečnosť, predvídavé a spravodlivé plánovanie a primerané financovanie. Na samite Novej urbánnej agendy (New Urban Agenda – NUA) v americkom New Yorku to vo štvrtok vyhlásila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

28.04.2022 12:44 , aktualizované: 20:20
remišová Foto:
debata (63)

V príhovore zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo na zintenzívnenie tlaku na Ruskú federáciu s cieľom ukončiť agresiu voči Ukrajine. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

„Pred šiestimi rokmi sme sa zaviazali, že budeme podporovať dostupné bývanie, spravodlivý rozvoj miest a ľudské podmienky pre všetkých obyvateľov mestských oblastí. No zatiaľ čo tu sedíme, z miliónov ľudí na Ukrajine sa stávajú bezdomovci a ich domy a rezidenčné štvrte sú zrovnávané so zemou,“ povedala Remišová.

Úlohou Novej urbánnej agendy je podľa vicepremiérky aj uznanie potreby rozvoja miest, ktorá bude zohľadňovať bezpečnosť a postavenie ukrajinských žien, dievčat a detí, ktoré sú v súčasnosti nútené nájsť si nový domov v cudzích krajinách vrátane Slovenska.

„Mestá, obce a regióny sú stredobodom našich spoločných cieľov a sú kľúčové pre dosiahnutie všetkých troch pilierov rozvoja – ekonomického, sociálneho a environmentálneho,“ uviedla Remišová a oznámila, že Slovensko spolu s Botswanou, Keňou a Grenadou spúšťa novú iniciatívu „Skupina priateľov Habitatu OSN, udržateľnej urbanizácie a novej mestskej agendy“. K tejto iniciatíve sa podľa nej plánuje pripojiť viac ako 30 krajín.

Nová urbánna agenda OSN je dokument schválený ešte v roku 2016. Vízia prijatá na konferencii OSN pred šiestimi rokmi ponúka riešenia pre udržateľný rozvoj miest a obcí s osobitým dôrazom na rovnosť, inklúziu, klimatické zmeny, inovácie, hospodárstvo či dopravu. Súčasťou tejto vízie je aj cestovná mapa, ktorá pomáha mestám a regiónom docieliť ekologickejší mestský rozvoj. Cieľom štvrtkového podujatia v New Yorku bolo zhodnotiť pokrok v tejto oblasti.

Rokovanie s vrcholnými predstaviteľmi OSN

Remišová v New Yorku počas dňa absolvovala bilaterálne rokovania s predsedom Valného zhromaždenia OSN Abdulláhom Šáhidom a so zástupkyňou generálneho tajomníka OSN Aminou J. Mohammedovou. Jednou z hlavných tém rozhovorov bola ruská agresia voči Ukrajine a jej globálne dosahy, informoval vedúci tlačového oddelenia MIRRI Andrej Ďuríček. Remišová predostrela pri rokovaniach predstaviteľom OSN návrh, aby sa ruská agresia na Ukrajine stala hlavnou témou rokovania Valného zhromaždenia OSN.

„Dnes čelíme najväčšej výzve od druhej svetovej vojny, nielen pokiaľ ide o zabezpečenie účinného multilaterálneho systému a presadzovania vlády zákona, ale aj v otázke úlohy a postavenia OSN ako rozhodujúceho globálneho sprostredkovateľa a realizátora odpovedí na otázky týkajúce sa ukončenia ruskej agresie na Ukrajine,“ povedala vicepremiérka SR na stretnutí s predsedom Valného zhromaždenia OSN.

Pri rozhovoroch Remišovej so zástupkyňou generálneho tajomníka OSN rezonovala okrem ruskej agresie aj téma implementácie Agendy 2030, dosahy pandémie koronavírusu či aktívna účasť Slovenska vo výboroch, fondoch a programoch OSN.

Predstavitelia OSN na rokovaniach vyzdvihli pôsobenie Slovenska v Keni v rámci Programu OSN pre ľudské sídla aj založenie Skupiny priateľov Programu OSN pre ľudské sídla UN-Habitat, ktorej vznik iniciovalo práve Slovensko. Remišová na podujatí vystúpila ako zástupkyňa rozvinutých štátov Európskej únie.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Veronika Remišová #vojna na Ukrajine