Zomrel Pavol Mešťan, zakladateľ dvoch židovských múzeí

Vo veku 75 rokov sa navždy zastavilo srdce významného predstaviteľa židovskej komunity na Slovensku. Zomrel Pavol Mešťan, ktorý bol takmer tridsať rokov riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave.

29.04.2022 13:28 , aktualizované: 01.05.2022 13:34
Pavol Mešťan, riaditeľ židovského múzea Foto: ,
Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry.

Viedol ho od jeho založenia. Mešťan bol aj iniciátor vybudovania Múzea holokaustu v Seredi, ktoré sa nachádza v areáli niekdajšieho koncentračného tábora nútených prác.

Seredské múzeum patrí medzi najvýznamnejšie v celej Európe, čo sa týka zachovania pamäti na utrpenie Židov počas druhej svetovej vojny. Stalo sa svedectvom bolesti nielen tých, čo prešli tamojším táborom, ale aj všetkých židovských obetí v období vojnového slovenského štátu.

V Seredi sa nachádzalo v rokoch 1941 – 1945 dovedna približne 16-tisíc Židov. Väčšinu z nich zavraždili po deportácii do nacistických koncentračných táborov.

Vytvorenie tábora v Seredi sa spája s prijatím Židovského kódexu na jeseň 1941. „Ministerstvo vnútra nariadilo zriadiť židovské pracovné strediská pre práceschopných Židov vo veku od 18 do 60 rokov. Kódex z 9. septembra 1941 posunul vekovú hranicu na 16 rokov. Najväčšie židovské pracovné tábory, čiže Sereď, Nováky a Vyhne, sa stali významnou súčasťou slovenského hospodárstva," hovoril Mešťan jednom z viacerých rozhovorov pre Pravdu.

Tábor mal novú podobu po potlačení Slovenského národného povstania. „Potom a po následnej okupácii Slovenska nacistickými jednotkami bol v Seredi zriadený koncentračný tábor. Od septembra 1944 do marca 1945 v tábore väznili dovedna 11 719 Židov. V tábore boli vystavení krutému zaobchádzaniu a, žiaľ, časť z nich tam dokonca zavraždili," vravel Mešťan.

VIDEO: Spomienka na prvý transport, 28. 3. 2019.

Seredskému táboru je venovaná rozsiahla publikácia, za ktorú Mešťan získal ocenenie. Kniha má názov Stála expozícia Múzea holokaustu – Sprievodca múzeom. Literárny fond udelil za ňu Mešťanovi Cenu za vedeckú a odbornú literatúru v kategórii spoločenských a humanitných vied za rok 2020. „Vnímam to nielen ako poctu za moju snahu, aby sa na hrozné príbehy väzňov v Seredi nezabudlo. Považujem ju i za poďakovanie tým, čo seredskú expozíciu dôkladne pripravovali,“ zdôraznil vtedy Mešťan.

Prečítajte si rozhovor s Pavlom Mešťanom spred roka

spomienka, Pavol Mešťan, Edita Grosmanová, Zuzana Kronerová, Múzeum židovskej kultúry Čítajte viac Pavol Mešťan: Keď Židov začali posielať do Auschwitzu Pavol Mešťan, riaditeľ Židovského muzea, foto do ankety Dávame do pozornosti Všetky články, v ktorých sa spomína Pavol Mešťan

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #židovská komunita #Pavol Mešťan