Výbor preveruje, či si Pellegrini za štátne užíva auto so šoférom. Hlas označil podnet OĽaNO za nezmysel

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii začal konanie voči nezaradenému poslancovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas) pre podozrivé užívanie auta so šoférom.

10.05.2022 17:04 , aktualizované: 20:40
Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu.
debata (36)

Pre agentúru SITA to povedal predseda parlamentného výboru Boris Susko (Smer). S podnetom sa na výbor obrátilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Susko priblížil, že výbor najskôr vyzve verejného funkcionára, aby sa vyjadril a potom bude konanie pokračovať.

Poslanci OĽaNO v marci vyzvali predsedu Hlasu, aby zverejnil všetky zmluvy, faktúry a výpisy z účtu, ktoré preukazujú, za akú sumu si od spoločnosti SAD Zvolen prenajíma luxusný automobil so šoférom. Podľa medializovaných informácií, ktoré priniesol Denník N, si Pellegrini vybavil u svojho kamaráta a šéfa SAD Zvolen automobil Volkswagen Touareg spolu so šoférom, ktorého má platiť SAD Zvolen, kde štát vlastní asi tretinu akcií.

Hlas sa ohradil

Strana HLAS sa dôrazne ohradzuje voči účelovému a manipulatívnemu titulku na portále Pravda.sk („Výbor preveruje podozrenie, že Pellegrini si za štátne užíva luxusné auto so šoférom“). Predseda HLASu Peter Pellegrini si absolútne nič „neužíva za štátne“, práve naopak – v rámci politickej kultúry sa po založení HLASu vzdal postu podpredsedu parlamentu, ku ktorej náleží aj služobné auto „za štátne“ a personálny aparát. Strana HLAS nedostáva ani euro zo štátneho rozpočtu, zatial čo OĽaNO, ktoré tento nezmyselný podnet na parlamentný výbor podalo, už zo štátnej kasy dostalo alebo dostane 30 miliónov eur. Všetky služby si HLAS objednáva na základe zmlúv a za tieto zmluvy platí. So štátom nemá zmluvu žiadnu. Dopracovať sa k senzačnému titulku, že na základe obchodnej a riadne platenej spolupráce s firmou, v ktorej má štát menšinový podiel, je akési „užívanie si za štátne“, je v rozpore so základnými faktami i zurnalistickou etikou.

Výbor riešil a nedoriešil Remišovú

Parlamentný výbor riešil aj prípad ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí). Podľa Suska výbor konal voči Remišovej ako štatutárke ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie za to, že neoznamuje údaje o verejných funkcionároch v lehotách a v potrebnej kvalite. Remišovej hrozila pokuta vo výške jedného mesačného platu. Konanie sa voči nej zastavilo, pretože poslanci nezahlasovali za uloženie pokuty. Nenašli sa tri pätiny hlasov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Peter Pellegrini #konanie