Školskí odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Gröhling s nimi asi pôjde protestovať

U zamestnancov školstva pretrváva nespokojnosť, a preto Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) avizoval, že ak budú školskí odborári protestovať z dôvodu, že sa nezvýšia platy v školstve, pôjde asi spolu s nimi.

11.05.2022 13:40
Branislav Gröhling Foto: ,
Minister školstva Branislav Gröhling
debata (12)

Orgány zväzu rozhodli, že 15. júna sa uskutoční v Bratislave protestné zhromaždenie zamestnancov školstva s cieľom zlepšenia pracovných podmienok vrátane zvýšenia platov o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva od 1. júla. Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Školskí odborári podľa Ondeka očakávajú, že vláda čo najskôr prehodnotí svoj postoj k školstvu a nájde potrebné financie. Poukázali na to, že minimálna mzda na Slovensku v hrubom je od 1. januára 646 eur.

„Priemerný hrubý plat za rok 2021 pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve, v ktorom sú zahrnuté aj nárokové príplatky, osobné príplatky a odmeny, je 1 387,10 eura a učiteľov na vysokých školách je 1 959,69 eura,“ priblížil Ondek.

Zdôraznil, že z dôvodu navýšenia cien energií a s tým súvisiacej rastúcej inflácie hrozí finančný kolaps všetkým typom škôl a školským zariadeniam. „Chceme, aby sa tak nestalo. Preto upozorňujeme vládu SR a poslancov Národnej rady SR, aby sa školstvo pre nich stalo reálnou prioritou. Nestačí iba programové vyhlásenie vlády, v ktorom sú iba všeobecné slová o školstve. Je potrebné, aby deti v materských školách, žiaci v základných a stredných školách a študenti na vysokých školách mali zabezpečené čo najkvalitnejšie podmienky na vzdelávanie,“ uviedol šéf školských odborárov.

Ako dodal, aby školstvo prosperovalo a bolo kvalitné, musia mať dobre vytvorené podmienky pedagogickí a odborní zamestnanci, učitelia vysokých škôl, ale aj nepedagogickí zamestnanci, bez ktorých školy nemôžu existovať.

Podľa školských odborárov to, či sa dosiahne alebo nedosiahne desaťpercentné zvýšenie platov v školstve od 1. júla, závisí od dvoch členov vlády – ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a od ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a následne od prerokovania a schválenia vo vláde.

Ondek poukázal, že nariadenie vlády, ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, bolo v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 5. mája. Odborový zväz dané nariadenie pripomienkoval a podal zásadnú pripomienku, v ktorej žiadajú navýšenie platov od 1. júla o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva.

Branislav Gröhling Čítajte viac Rodinám chce dať vláda vyše miliardy. Gröhling pýta viac aj pre učiteľov

Minister školstva Gröhling poukázal na to, že tému zvyšovania platov učiteľov mali koaličné strany vo svojich programoch už pred voľbami. Okrem toho sa zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania podľa slov Gröhlinga nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.

K téme zvyšovania platov učiteľov podľa šéfa rezortu školstva mali na ministerstve financií viacero stretnutí. „Zvýšenie platov učiteľov o jedno percento predstavuje podľa výpočtov zhruba 18 miliónov eur,“ povedal Gröhling. Poukázal tiež na to, že už tento rok bude chýbať viacero učiteľov. Ide napríklad o pedagógov cudzích jazykov, matematiky či informatiky.

Zároveň poznamenal, že desaťpercentné navýšenie platov učiteľov, ktoré požadujú, boli ochotní aj prerozdeľovať na šesť percent celoplošne a štyri percentá, ktoré by sa dávali motivačne pre tých učiteľov predmetov, ktorí momentálne chýbajú. Ako dodal, aby mal riaditeľ školy k dispozícii balík financií, ktorý bude riadiť a aj takýmto spôsobom odmeňovať učiteľov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling