Poslanci zvolili detského komisára i šéfa Najvyššieho kontrolného úradu

Novým komisárom pre deti sa stal Jozef Mikloško. Poslanci Národnej rady SR ho zvolili v stredajšom hlasovaní. Zo 130 hlasujúcich poslancov získal 79 hlasov. Šesťročné funkčné obdobie mu začína plynúť od štvrtka.

25.05.2022 12:49 , aktualizované: 19:33
NR SR / Parlament / Foto: ,
debata (5)

Mikloško je predsedom Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Mikloško nahradí Vieru Tomanovú, ktorá bola vo funkcii detskej ombudsmanky od decembra 2015. Od decembra minulého roka sa poslancom opakovane nedarilo zvoliť jej nástupcu. Okrem Mikloška kandidovali v tejto voľbe aj Janette Motlová, Natália Blahová a Júlia Lindtnerová.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Šéfom NKÚ bude Andrassy

Za nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zvolili poslanci Ľubomíra Andrassyho. Zo 130 prítomných poslancov za neho hlasovalo 75. Andrassyho zvolili na sedemročné funkčné obdobie, ktoré začína plynúť od štvrtka (26. 5.). Výsledky oznámili v pléne po stredajšom hlasovaní.

Poslanci zvolili v stredu aj podpredsedu NKÚ. Stane sa ním Jozef Ivančo. Zo 130 prítomných poslancov za neho hlasovalo 68, potrebný bol súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

NKÚ kontroluje hospodárenie s prostriedkami rozpočtov, ktoré schvaľuje NR SR alebo vláda SR. Kontroluje tiež hospodárenie s majetkom štátu, verejnoprávnych inštitúcií alebo samospráv. Kontroluje napríklad spôsob vyrubovania a vymáhania daní, ciel, odvodov alebo poplatkov. Vypracúva napríklad i stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu.

Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga novinárom počas dňa povedal, že v koalícii sa nedohodli tak, že všetci by volili jedno meno, dohoda je na „zelenej karte“. Aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský hovoril, že v koalícii nie je dohoda na tom, že sa vôbec niekto zvolí. „Koalícia funguje štandardne, nie je dohodnutá na ničom, ideme freestyle,“ poznamenal.

Šeliga predpokladal, že v prípade šéfa NKÚ postúpia do druhého kola Štefan Kišš a Ľubomír Andrassy. Pri detskom komisárovi mohli do opakovanej voľby podľa Šeligu postúpiť Janette Motlová a Jozef Mikloško.

Kéry zostáva šéfom zahraničného výboru

Parlament neodvolal Mariána Kéryho (Smer) z funkcie predsedu zahraničného výboru parlamentu. Dôvodom na jeho odvolanie bolo, že dlhodobo verejne spochybňoval oficiálnu zahraničnú politiku SR. Za odvolanie hlasovalo 19 poslancov zo 129 prítomných.

Koniec Kéryho na čele výboru navrhoval nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu). Argumentoval, že Kéry prebral komunikačný naratív ruskej vojnovej propagandy. Tvrdil, že Slovensko by odovzdaním protiraketového systému S-300 Ukrajine bolo zatiahnuté do vojenského konfliktu. Podľa Kollára poslanec Kéry tiež spochybnil vyhostenie 35 ruských diplomatov zo SR a rozhodnutie verejne označil za aplikáciu kolektívnej viny.

Poslanci rozhodli aj o tom, že novým členom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) bude Jerguš Sivoš. Sivoša do funkcie navrhol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Sivoša zvolilo plénum na šesťročné funkčné obdobie, ktoré začína plynúť 17. júna.

Plénum NR SR v stredu v opakovanej voľbe však nezvolilo člena Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF) navrhnutého parlamentným výborom pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Medzi navrhovanými kandidátmi boli Martin Lukačovič a Michaela Rakovická. Keďže člen Rady SPF nebol zvolený, vykoná sa nová voľba. Na voľbu členov Rady SPF je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #koalícia #Jozef Mikloško #Ľubomír Andrassy #komisár pre deti