Disciplinárny senát zastavil konanie voči sudkyni Dolákovej z kauzy Víchrica

Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR zastavil disciplinárne konanie voči sudkyni Okresného súdu (OS) Bratislava I Otílii Dolákovej. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková jej navrhovala znížiť plat na šesť mesiacov o 50 percent za prieťahy pri rozhodovaní o starostlivosti o maloletú. Otíliu Dolákovú už skôr obvinili v kauze Víchrica, má dočasne pozastavený výkon funkcie.

02.06.2022 11:46
debata (2)

Dôvodom zastavenia disciplinárky je uplynutie premlčacej doby pri podaní disciplinárneho návrhu. Zástupkyňa ministerky spravodlivosti pred senátom argumentovala svojvoľným rozhodnutím Otílie Dolákovej, ktorým mala spôsobiť obzvlášť závažný následok. „V danej veci konala zdĺhavo a neefektívne,“ povedala. Doláková reagovala, že v každej poručenskej veci je pre ňu prvoradý záujem maloletých detí.

V kauze Víchrica je Doláková podozrivá z toho, že na základe požiadavky sudcu Vladimíra Sklenku mala rozhodnúť v spore medzi stavebnou firmou a bratislavským magistrátom v prospech žalobcu. A to nie na základe skutkového a právneho stavu, ale na základe požiadavky sudcu. Zároveň mala súhlasiť aj s tým, aby jej Vladimír Sklenka vypracoval rozhodnutie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Akcia Víchrica #Otília Doláková