Obrnené Patrie majú servisovať v Moldave

Centrálna opravárenská hala v spoločnosti Konštrukta-Deference v Moldave nad Bodvou je určená na opravy raketometných a delostreleckých systémov.

10.06.2022 15:11 , aktualizované: 16:54
Jaroslav Naď / Alexander Gurský / Foto: ,
Zľava minister obrany Jaroslav Naď a generálny riaditeľ Alexander Gurský počas návštevy Servisno-opravárenského oddelenia spoločnosti Konštrukta-Defence v Moldave nad Bodvou 10. júna 2022
debata (8)

Spoločnosť so stopercentnou účasťou štátu bola dlhodobo známa ako Vojenský opravárenský podnik. „Som veľmi rád, že sa tu podarilo rozbehnúť nielen opravárenskú, ale aj výrobnú činnosť. Pri mojom nástupe tu pracovalo 10 až 15 zamestnancov. Dnes, po dvoch rokoch, je tu 60 pracovníkov. Ak pôjde všetko podľa plánu, tak o dva roky tu bude pracovať okolo 150 ľudí," predstavil spoločnosť minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Doplnil, že oproti rokom 2000 – 2001 ozbrojené sily zvýšili v tejto spoločnosti počet opráv. „Sumu peňazí sme oproti uvedeným rokom strojnásobili. O čo viac zákaziek dostávajú štátne spoločnosti, tým menej musíme platiť súkromníkom. Vieme si to urobiť vo vlastnej réžii."

Minister tiež podotkol, že objem peňazí sa pre spoločnosť ešte zvýši. „Rokujeme so spoločnosťou o ďalšej zmluve. Z dvoch miliónov na začiatku sme išli na šesť a predpokladám, že v najbližšom roku tu preinvestujeme až deväť miliónov,“ podotkol Naď.

Zľava v popredí minister obrany Jaroslav Naď a...
Servisno-opravárenské oddelenie spoločnosti...
+4Armádne vozidlá pred Servisno-opravárenským...

Zároveň doplnil, že ministerstvo vedie rozhovory aj so samosprávou Moldavy nad Bodvou, keďže sa snažia postupne investovať do rekonštrukcie budov v areáli. „Darí sa nám zlepšovať pracovné prostredie, ale intenzívne, v súvislosti s čiastočnou výrobou pásovej techniky, budeme rokovať aj s primátorom Slavomírom Borovským o prevzatí pozemkov či budov, ktoré má mesto v tomto areáli v správe,“ pokračoval minister.

Mesto budovy či pozemky získalo rozhodnutím v roku 2016 a potrebuje sa ich zbaviť, keďže ich nevyužíva. „Máme záujem, aby sa to vrátilo späť na ministerstvo obrany. Verím, že sa dohodneme, možno budeme participovať na obchvate mesta, ktorý je veľmi potrebný," podotkol.

V súčasnosti sa v Moldave opravuje technika Ozbrojených síl SR, ale modernizujú a opravujú aj techniku z vojnou zmietanej Ukrajiny. „Robíme to na základe požiadaviek ukrajinskej strany a sú to normálne zakontrahované činnosti,“ spresnil Naď.

Počet opravovanej a modernizovanej techniky pre Ukrajinu minister nechcel konkretizovať. „Sme pripravení tak, že by sme opravili niekoľko desiatok vozidiel,“ dodal. Čo sa týka náhradných dielov, tak ministerstvo už pri príprave kontraktov berie do úvahy všetky možnosti, ktoré to prináša.

„V niektorých prípadoch sú objednávatelia prác zaviazaní, že tieto dielce musia zohnať. V čase ruskej agresie je to náročné a sovietsku techniku využívajú vlastne obe strany konfliktu,“ upozornil Naď. Konštrukta-Deference má už podpísaný kontrakt na výrobu ôsmich kusov húfnic Zuzana 2 a ministerstvo predpokladá, že nebude posledný.

Minister tiež predstavil prototyp novej vojenskej sanitky, ktorá sa bude v dohľadnom čase v spoločnosti Konštrukta-Deference vyrábať. „Zároveň sme realizovali akvizíciu 8 × 8 bojových obrnených vozidiel Patria, ktoré budú v Moldave komplet nielen servisované, ale presunieme sem aj časť výroby. Verím, že ďalšie dobré správy prídu aj v súvislosti s pásovou technikou, o ktorej bude onedlho rozhodovať vláda,“ podotkol Naď.

Prioritou ministra je, aby z veľkých zákaziek, ktoré sa realizujú pre rezort obrany, primárne ťažil slovenský priemysel, a hlavne ten štátny, ako je to aj v tomto prípade. Riaditeľ spoločnosti Koštrukta-Deference Alexander Gurský uviedol, že okrem vybudovania servisného strediska pre 8 × 8 Patrie plánujú v závode montáž a výrobu odsunového vozidla pre rezort ministerstva obrany.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte viac Húfnice Zuzana 2 idú na Ukrajinu. V prvej dodávke ich bude osem

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská technika #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine