Pokračovanie článku: Kandidáti na post šéfa RTVS predstavili svoje projekty

Živica: Ponúkam RTVS badateľnú a merateľnú zmenu

Kandidát Daniel Živica počas verejného... Foto: SITA, Brano Bibel
daniel živica RTVS Kandidát Daniel Živica počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS. 13. jún 2022.

V prípade, že všetci kompetentní, ktorí sa podieľajú na chode, propagácii i financovaní RTVS, budú spolupracovať, môže verejnoprávne médium ísť výrazne kvalitatívne nahor. Na pondelkovom verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS to uviedol Daniel Živica. S projektom pod názvom Naučme RTVS lietať predstúpil spomedzi osmičky uchádzačov pred členov Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a odbornú komisiu ako prvý.

„Ponúkam RTVS badateľnú zmenu, ktorú budeme môcť pravidelne merať,“ uviedol Živica. Svoje predpoklady na funkciu šéfa RTVS odvíja od predchádzajúcich skúseností v oblasti komunikačnej a marketingovej stratégie. Zdôrazňuje svoju otvorenosť a férovosť so všetkými zainteresovanými stranami, hľadanie spoločne výhodných riešení. Tieto princípy chce presadiť pri samotnom riadení inštitúcie navonok i dovnútra smerom k zamestnancom, ale napríklad aj v spravodajstve RTVS. Pri ňom upozorňuje na objektívnosť a to, aby prinášanie informácií nenahradzovalo predkladanie hodnotení. „Nie sme majiteľmi pravdy, sme tí, ktorí hľadajú pravdu,“ zdôraznil. Personálne nominácie v oblasti manažmentu spravodajstva a publicistiky by podľa Živicu nemali vytvárať rozporuplné diskusie.

V jeho prioritách pre budúcu RTVS sa nachádza rozvoj digitalizácie a využitie najnovších technologických aplikácií. Za použiteľné ich považuje aj v prípade rozvoja regionálneho vysielania či prvkov, ktoré pomáhajú sprístupňovať programy RTVS pre ľudí so zrakovým či sluchovým postihnutím. Živica chce pracovať na nových formách a žánroch vysielania súčasne s posilnením bezpečného online prostredia. Časť prezentácie venoval aj dôležitosti vysielania športu, nielen vrcholového, ale aj amatérskeho.

V rámci financovania RTVS ráta so systémom založeným na koncesionárskych poplatkoch, zdrojoch zo zmluvy so štátom a príjmoch z reklamy. O koncesionárskych poplatkoch hovorí „jednoznačne zachovať a postupne, citlivo zvyšovať“. Zvýšenie príjmov vidí Živica v posilnení online ponuky a partnerstiev s novými veľkými zadávateľmi, rovnako tak prostredníctvom nových foriem i tém vysielania, ktoré môžu byť financované z eurofondov.

Slovná prestrelka

Podobne ako samotné verejné vypočúvanie kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS, ktoré sa oneskorilo v dôsledku technických problémov, sa zdržala aj samotná prezentácia prvého vystupujúceho Daniela Živicu. Kým dostal slovo, musel si spolu s ďalšími prítomnými vypočuť slovnú prestrelku členov Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá o opodstatnenosti a relevantnosti výberu členov externej komisie, ktorá má pomôcť zvýšiť odborný charakter vypočúvania.

Živica priznal, že ho to trochu vyrušilo. „Rešpektujem názorové spektrum, ale očakával som, že sa budeme venovať vecnej komunikácii na tému, pre ktorú sme tu. Bral som to ako istý záťažový test,“ uviedol pre TASR. Myslí si však, že dokázal vo svojej prezentácii zhutniť najdôležitejšie myšlienky, neprekvapili ho ani položené otázky. „Snažil som sa pripraviť na všetko možné a myslím si, že som bol dobre pripravený,“ uviedol kandidát, ktorý sa doteraz venoval marketingovej a komunikačnej stratégii.

Daniel Živica

Štúdium účtovníctva a audítorstva na Ekonomickej univerzite v Bratislave ukončil v roku 1999. Odborné znalosti si rozšíril počas pobytov v zahraničí v Spojenom kráľovstve a v USA. V rokoch 2001 až 2005 pôsobil ako riaditeľ pre styk s klientmi v spoločnosti CIA Slovakia, náplňou činnosti ktorej bola reklamná a propagačná činnosť, vydávanie neperiodickej tlače, nájom a prenájom audiovizuálnej techniky.

Významnú etapu v jeho profesionálnej kariére tvorí pôsobenie v marketingovej agentúre MEC Slovakia zameranej na oblasť mediálneho plánovania, v ktorej začal pracovať v roku 2006. Na jej čele stál v rokoch 2008 – 2017, pričom v rokoch 2015 – 2017 bol výkonným riaditeľom agentúry MEC v Českej republike a na Slovensku.

Vzhľadom na globálnu fúziu agentúr MEC a Maxus sa mediálna agentúra MEC zmenila koncom roku 2017 na agentúru s názvom Wavemaker. Živica sa stal jej výkonným riaditeľom v Čechách a na Slovensku. Na tomto poste pôsobil do januára 2020, keď prešiel na miesto výkonného riaditeľa do kreatívnej komunikačnej agentúry VMLY&R Prague.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník