Pokračovanie článku: Kandidáti na post šéfa RTVS predstavili svoje projekty

Golian navrhuje zvýšiť koncesionárske poplatky

Ivan Golian počas verejného vypočutia... Foto: SITA, Brano Bibel
ivan golian Ivan Golian počas verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. 13. jún 2022

Najväčším problémom spravodajstva je jeho profesionalita a hodnotové ukotvenie, uviedol na verejnom vypočutí pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá kandidát Ivan Golian.

Medzi svoje priority okrem iného zaradil ľudí v RTVS, ich vášeň pracovať pre verejnoprávne médium. RTVS chce transformovať „na kvalitnú a efektívnu inštitúciu“. Pokiaľ ide o financovanie RTVS, navrhuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov na takmer 7 eur mesačne. V súčasnosti je základná výška úhrady 4,64 eura mesačne. Golian uviedol, že je nezávislý od prostredia médií. RTVS podľa neho potrebuje manažéra, ktorý má skúsenosť s riadením veľkých inštitúcií.

Ivan Golian

Štúdium na Katedre automatizácie technologických procesov Materiálovotechno­logickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave ukončil v roku 1987. V roku 1993 získal na Katedre aplikovanej informatiky a automatizácie MTF STU titul CSc.

V rokoch 1988 – 1995 pôsobil ako odborný asistent na Katedre aplikovanej informatiky a automatizácie MTF STU. Ako odborný asistent vyučoval v rokoch 1993 – 1995 aj na Katedre elektroniky a automatizácie – KIHO v belgickom Gente. Projektovým manažérom v spoločnosti Digital Equipment Corporation bol v období rokov 1995 – 1997. Nasledovalo deväťročné (1997 – 2006) pôsobenie na rôznych vedúcich pozíciách v spoločnosti Globtel. Miesto riaditeľa úseku informačných technológií a prevádzky vo Všeobecnej úverovej banke (VÚB) zastával v rokoch 2006 – 2008.

V roku 2009 prešiel do spoločnosti Orange Slovensko, a. s, kde v priebehu 11 rokov pôsobil ako riaditeľ úseku informačných technológií, zástupca generálneho riaditeľa či ako člen predstavenstva. Od roku 2020 je inovatívnym konzultantom v oblasti informačných technológií a príležitostne prednáša na STU.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník