Fico podľa Sulíka len straší Slovensko. Poslanci debatovali o odvolávaní ministra

Návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie sa poslanci zaoberali od štvrtkového popoludnia na mimoriadnej schôdzi. Diskusia by mala pokračovať ďalšie dni, a to vždy po prerokovaní termínovaných bodov z riadnej 66. schôdze. Návrh iniciovala opozičná strana Smer a skupina okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu.

16.06.2022 15:42 , aktualizované: 19:24
sulík fico Foto: ,
Robert Fico a Richard Sulík (SaS) počas 67. schôdze Národnej rady SR. 16. jún 2022
debata (4)

Do diskusie sa písomne prihlásilo deväť rečníkov. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Sulíka líder Smeru Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. O slovo požiadal aj Sulík. V závere dňa vystúpil v rozprave aj nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

V piatok od 9.00 h by sa mali poslanci venovať viacerým správam, napríklad správe Národnej banky Slovenska či správe o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu. Ak sa diskusia k nim stihne ukončiť skôr, bude pokračovať aj diskusia k odvolávaniu Sulíka. Rokovať sa v piatok má len do 14.00 h.

Na odvolanie ministra je potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Kľúčový bude postoj poslancov vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré by malo pred hlasovaním o ministrovi povedať, ako sa zachová.

Za rozhodujúci moment návrhu na odvolanie považuje Smer „absolútnu ignoranciu“ slovenských ekonomických záujmov na ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy. Podľa Smeru-SD bude hrubé podcenenie návrhov sankcií viesť k nedostatku produktov vyrábaných z ruskej ropy, čo povedie k ďalšiemu nekontrolovanému nárastu ich cien, „o škodách spôsobených monopolnému spracovateľovi Slovnaft, a.s. nehovoriac“.

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) pred časom vyzval Sulíka, aby odstúpil pre nezvládnuté rokovania o sankciách EÚ na ruskú ropu. Minister hospodárstva reagoval, že odstúpiť nemieni. Nemyslí si, že pochybil a ak bude mať premiér Eduard Heger (OĽaNO) pocit, že si nerobí svoju prácu dobre, má možnosť navrhnúť jeho odvolanie prezidentke.

Kabinet v stredu 15. júna odmietol opozičný návrh na odvolanie ministra. Vláda zdôraznila, že ani ona a ani rezort hospodárstva neregulujú ceny energií a tiež nemôžu ovplyvniť vývoj cien energií na veľkoobchodnom trhu. Ministri sa zastali Sulíka v súvislosti s rokovaniami o sankciách na dodávky ropy a ropných výrobkov. „Pri všetkých návrhoch sa podpredseda vlády a minister hospodárstva a predseda vlády navzájom informovali. Koncept sankcií potvrdil predseda vlády spolu s ostatnými lídrami krajín EÚ konsenzom dosiahnutým na rokovaní Európskej rady," konštatovala vláda.

sulik Čítajte viac Sulíka čaká odvolávanie. Situácia v koalícii je extrémne napätá
4 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Richard Sulík #odvolávanie