Pokračovanie článku: Pellegrini v Ide o pravdu: Polovica krajiny je v štrajku. To je výsledok amatérov typu Heger a Matovič

My sme dvakrát zvýšili platy učiteľom o 10 percent. Vláda mala pokračovať, a učitelia by boli spokojní. Minulý rok im mzdy nezvýšila, a tento rok o tri percentá. Reálne je to nárast 1 a pol percenta za rok. Protest učiteľov bol asi najväčším, aký sme doteraz zažili. Som zhrozený z toho, že vláda neprišla s novým riešením a schválila len tri percentá. To znamená 180 miliónov pre učiteľov. Minister financií Igor Matovič má 400 miliónov na krúžkovné pre deti, ale nie je schopný nájsť peniaze pre učiteľov? Horí dom, a treba ho hasiť. V školstve a zdravotníctve musíme konať okamžite. Inak systém skolabuje. Peniaze sa musia nájsť. Štát paradoxne teraz enormne zarába na inflácii, do kasy idú stámilióny eur navyše. Peňazí je podľa mňa dosť. Ale minister financií by mal robiť svoju robotu, a nie vydierať ostatných ministrov. V uliciach boli učitelia, ale v štrajkovej pohotovosti sú lekári, obce, mestá, odborári. Pol republiky je v štrajku, to je výsledok vládnutia amatérov.

Vláda schválila protiinflačný balíček pre rodiny s deťmi. Ale infláciu musia znášať aj ostatní, ktorí sú nespokojní s tým, že nedostali nič…

Balíček vyznieva ako masívna pomoc, ale nie je to protiinflačná pomoc. Je to Matovičova pomoc rodinám, ale až od januára. Vláda musí pomáhať teraz, a nielen rodinám s deťmi. Čo urobili doteraz? Dali 100 eur pre ľudí v hmotnej núdzi. Kde je pomoc pre pracujúcich, ktorí majú už zaopatrené deti? Kde sú dôchodcovia? Máme vysoké ceny potravín, benzínu, nafty a energii, a ľudia nedostali nič. V Rakúsku prvá pomoc bola vyplatená pred tromi mesiacmi, teraz vyplácajú ďalšiu. Niektoré krajiny majú tretí či štvrtý balík opatrení. Je vôbec možné takto riadiť krajinu? Vláda kašle na tri milióny ľudí, ktorí poctivo pracujú, a nedostali nič.

Minsietr financií chce peniaze pre pomoc rodinám získať zvýšením mimoriadnej dane pre veľké firmy a monopoly. Súhlasíte s tým?

Naša vláda dala pre banky mimoriadny odvod, a ten by sa mal vrátiť. Súhlasím, že bohatší by mali byť v tejto sotuácii solidárni s chudobnejšími. Treba ale dávať pozor, aby navýšenie nebolo skokové, a aby nárast firmy uniesli. Ideálne riešenie je dohoda s firmami. Garantujem vám, že keby sme mali rozumného premiéra a tiež aj ministra financií, najväčšie firmy by sa dokázali s vládou dohodnúť. V ťažkých časoch treba spoločnosť spájať, hľadať dohodu a dokázať si podať ruky. Je to nereálne, ak ste v permanentnom konflikte so všetkými v tomto štáte. A táto vláda v takomto konflikte je. Nenájdete nikoho, kto by zatlieskal a poďakoval vláde za to, že sa oňho dobre stará.

Najväčší konflikt je medzi lídrom koalície Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Toho opozícia navrhla odvolať…

Nebudem Sulíka brániť, lebo si myslím, že mohol urobiť viac. V SaS si našli zaujímavý spôsob fungovania, sú opozíciou vo vlastnej koalícii. Vyhovárajú sa, a snažia sa zbaviť zodpovednosti. Ale to sa nedá. SaS je súčasťou koalície, Sulík je podpredsedom vlády. To, ako vyzerá táto krajina, je aj jeho zodpovednosť. Ak nesúhlasí s tým, ako sa Slovensko spravuje, mal by buchnúť po stole a odísť z vlády. Minister školstva mal teraz podať rezignáciu, aby dokázal učiteľom, že za nich skutočne bojuje. Neurobil to ani jeden. Nemyslím si, že Sulík by mal byť odvolávaný za lapsus, ktorý neurobil. Urobil ho premiér Eduard Heger, ktorý sa vykašľal vyrokovať pri ropnom embargu pre nás lepšie podmienky. Nechal to tak. Ale Sulík zlyhal od začiatku krízy okolo cien palív a energií, lebo neurobil nič. Prednejšie sú mu cesty do zahraničia. Minister hospodárstva v krízových časoch je jeden z kľúčových ministrov vlády. Mal by to byť človek, ktorému sa chce robiť. Bez ohľadu na to, kto mu hádže polená pod nohy. Už nekomentujem, že Slovensko nemá reálne premiéra, lebo Heger sa stal ministrom zahraničných vecí. Začala ho baviť zahraničná politika, a robí mu dobre, keď ho potľapkávajú po pleciach za aktivity Slovenska. Ale, keď sa ho pýtajú na kauzy jeho kamošov alebo na situáciu v koalícii, tak utečie. Takto sme dopadli.

Vy ste zažili podobnú situáciu ako premiér Eduard Heger. Boli ste v napätom vzťahu so svojím straníckym šéfom Robertom Ficom (Smer). Neuznávate, že pre premiéra je odvolanie ministra financií Igora Matoviča otázkou politického prežitia?

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ide o pravdu