Kollár chce kúpiť Bory. Koalícia znova odložila rozhodnutie o nových nemocniciach

Keď je reč o výstavbe nemocníc, Slovensko sa nemá čím pýšiť. Najmladším fakultným zdravotníckym zariadením je Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Práce na nej sa začali v roku 1986. Plánovali ju otvoriť do piatich rokov no otvorili ju až o 11 rokov neskôr. Postavená je podľa rovnakého projektu ako Nemocnica sv. Barbory v Rožňave. Následne bolo dvadsať rokov ticho a ďalšiu novú Nemocnicu sv. Michala v Bratislave otvoril štát v roku 2015.

21.06.2022 12:50 , aktualizované: 22:19
Razsochy, Pellegrini, kontrola, Foto: ,
Búracie práce nedokončenej štátnej nemocnice Rázsochy v roku 2020.
debata (26)

Z areálov budúcich nemocničných komplexov by mal byť na Slovensku vďaka európskym financiám z plánu obnovy opäť počuť stavebný ruch.

V stredu chcel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) predložiť materiál na výstavbu štátnych nemocníc financovaných z plánu obnovy. Minulý týždeň mu materiál nedovolil predstaviť premiér Eduard Heger (OĽaNO). Vypýtal si dodatočnú analýzu. Tlačový odbor ministerstva zdravotníctva tvrdil, že premiér bol s dodatočnou analýzou spokojný.

Komunikačný odbor rezortu zdravotníctva však v utorok podvečer TASR potvrdil, že vláda sa návrhom výstavby nemocníc z plánu obnovy zaoberať nebude.

Koaliční partneri si chcú návrh preštudovať. „Minister zdravotníctva koaličným partnerom predstavil návrh na výstavbu nových nemocníc a zároveň aj dátové podklady, na základe ktorých bol návrh pripravený. Partneri si vyžiadali čas na naštudovanie pripraveného návrhu do konca týždňa. Následne, po vzájomnej dohode, minister predloží materiál na rokovanie vlády,“ spresnil komunikačný odbor ministerstva.

„Mám absolútnu dôveru k ministrovi zdravotníctva. Je to jeden z najlepších ministrov, ktorých sme doteraz mali. Nekonfliktný, pracuje, má nejakú predstavu a asi mu ju chce niekto silou-mocou nabúrať,“ vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Štát súkromné projekty potrebuje

O tom, kde sa bude na Slovensku stavať, nepanuje podľa informácií denníka Pravda v koalícii zhoda. O peniaze z plánu obnovy sa uchádza aj Penta a niektorým ministrom prekáža, že by štát obchodoval práve s touto finančnou skupinou. Tá však už predstavila päť projektov rekonštrukcií či výstavby nemocníc. Tvrdí, že roku 2026, teda do míľnika, ktorý si Slovensko stanovilo, ich aj postaví. Najväčšiu šancu majú projekty v Humennom a Rimavskej Sobote.

Proti tomu, aby nemocnice stavala Penta, je aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Radšej by bol, keby peniaze na obnovu získali tie nemocnice, kde má jeho domáca strana svojich nominantov. Teda v Trnave a Prešove. V súčasnosti poslanec Národnej rady Krajčí na otázky denníka Pravda nereagoval.

zväčšiť
nove nemocnice

Predsedníčka zdravotného výboru a poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že štát Pentu potrebuje a obchoduje s ňou už dávno. „Štát nebol schopný postaviť pre ľudí nemocnice, a preto musí Pente platiť za zdravotnú starostlivosť. Jediný, kto v poslednej dobe stavia nemocnice, je finančná skupina,“ tvrdí poslankyňa.

Upozorňuje, že ak chce štát prestať obchodovať so súkromníkom, mal by ísť príkladom v spravovaní majetkov. „Špeciálne v prípade zdravotníctva sa to o štáte povedať nedá,“ zdôraznila Bittó Cigániková. Aktuálna vládna garnitúra sa v programovom vyhlásení zaviazala, že pripraví materiál na výstavbu dvoch nových regionálnych nemocníc. Zároveň chcela zrýchliť výstavbu bratislavských Rázsoch a pokračovať v projekte novej martinskej univerzitnej nemocnice. Takisto sa zaviazala pripraviť koncepciu rozvoja univerzitných nemocníc v Košiciach a v Banskej Bystrici.

Momentálne je podľa ministerstva zdravotníctva istá len hrubá stavba bájnych Rázsoch. Pôvodnú stavbu začali stavať v roku 1987 ako štátny projekt, ktorý bol napokon v 90. rokoch postupne utlmený. Lengvarský si však za programovým vyhlásením stojí a otvorenie hovorí o výstavbe bratislavskej koncovej nemocnice.

Kollár by Bory kúpil

Predseda parlamentu Kollár potvrdil, že niekto z politikov sa môže stále snažiť o postavenie nemocnice v jeho regióne. Predseda parlamentu si však myslí, že peniaze z plánu obnovy by malo pocítiť celé Slovensko, nielen hlavné mesto.

„Ja by som bol za martinskú nemocnicu. Bol by som aj za to, aby sa postavili nemocnice v Humennom a Rimavskej Sobote a aby sa spravodlivo peniaze rozdelili po všetkých regionálnych nemocniciach,“ ozrejmil Kollár. Preto sa chce sústrediť na menšie nemocnice.

„Potrebujú peniaze na to, aby mohli kvalitnú zdravotnú starostlivosť poskytovať ľuďom v ťažkých regiónoch, kde je nezamestnanosť a zlé technické či materiálne vybavenie nemocníc,“ dodal. Vyhlásil, že je ochotný o všetkom rokovať.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Na nový kĺb si pacient môže počkať rok. Lengvarský pokračuje v reforme

Ak by sa mal predseda parlamentu rozhodnúť medzi výstavbou novej štátnej koncovej nemocnice na Rázsochách a odkúpením takmer dokončenej súkromnej nemocnice Bory, vybral by si odkúpenie nemocnice od finančnej skupiny Penta. „Na Rázsochy nemáme peniaze. Tie sa postaviť nedajú. Dá sa z nich postaviť len skelet a na ďalšie nemáme peniaze,“ vysvetľoval šéf hnutia Sme rodina.

Podľa Kollára to znamená, že štát postaví hrubú stavbu a tým sa projekt opäť skončí. „O dvadsať rokov príde nejaký ,Pelle' a zbúra to,“ narážal Kollár na moment, keď Peter Pellegrini ešte ako predseda vlády verejne začal búrať tridsaťročný skelet legendárnej štátnej nemocnice.

„Musíme urobiť niečo, čo tí ľudia dostanú hneď. Preto som za Bory, pretože ak získame Bory, tak táto vláda vie otvoriť nemocnicu v tomto volebnom období,“ vyhlásil Kollár a o Rázsochách hovorí ako o „stavaní vzdušných zámkov“. „Skelet urobiť môžeme, ale (do konca volebného obdobia – pozn. red.) tam nepríde ani jeden pacient,“ uzavrel.

Nemocnice pre ľudí, nie pre nominantov

Minister Lengvarský vie, že na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc je z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenených 800 miliónov eur. Priznal, že z týchto peňazí by celú nemocnicu Rázsochy síce štát dokázal postaviť, no potom by zostalo málo pre regióny.

Počas neformálneho stretnutia s novinármi priznal, že do roku 2026 chce stihnúť postaviť hrubú stavbu Rázsoch. Tá by mala stáť sto miliónov a ostatnú technickú a materiálnu výbavu chce následne vykryť cez eurofondy. V tejto otázke spolupracuje aj s vicepremiérkou Veronikou Remišovou (Za ľudí).

Poslankyňa Bittó Cigániková prízvukuje, že peniaze z plánu obnovy by mali putovať tam, kde budú mať najväčší osoh pre ľudí. „Toto sa dá odmerať tak, že sa pozrieme na optimalizáciu siete nemocníc,“ tvrdí. Investície by podľa nej mali smerovať tam, kde sa očakáva najvyšší nárast počtu lôžok. „Ako budú moji vážení kolegovia vysvetľovať v Humennom ľuďom, kde je penťácka nemocnica a ráta sa tam s nárastom lôžok, no nemal ich kto zafinancovať. Namiesto toho by štát zaplatil projekty, s ktorými reforma ani nerátala,“ dodala. Podľa nej by pri prerozdeľovaní peňazí nemalo zohrávať rolu len to, že vlastníkom je štát.

Nemocnica Bory, Penta Čítajte viac Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Dôležité je podľa nej hľadieť aj na komplikovanosť pacientov a spádovú oblasť. „Dôležitá je aj pripravenosť projektov. Pretože ak sa to nestihne, prídeme o peniaze, za ktoré by súkromník dokázal tie nemocnice postaviť,“ spresnila.

No tým, že materiály výstavby vláda odobrí, sa ešte nič nekončí. Do prvého štvrťroku 2024 musí vybrať, kto ich vlastne postaví. Problémy pri výstavbe by mohli spôsobiť aj rastúce ceny stavebného materiálu. Podľa dobových archívov pri posledných štátnych výstavbách pred 30 rokmi spôsobovali problémy pri výstavbe dodávatelia dreva, cementu či hliníkových profilov. Omeškanie výstavby spôsoboval aj nedostatok stavebného materiálu. Aj preto nemocnicu na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke stavali namiesto piatich až jedenásť rokov. Nemocnicu sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke stavali podľa nemocnice v Rožňave. Tá momentálne spadá pod sieť nemocníc Svet zdravia, ktorá patrí súkromnej finančnej skupine Penta.

Programové vyhlásenie aktuálnej vlády k projektom nemocníc

  • Vláda predstaví projektový zámer výstavby nových regionálnych nemocníc zodpovedajúcich súčasným trendom v starostlivosti o pacienta a práci zdravotníckeho personálu. Počas volebného obdobia navrhne postaviť dve takéto nemocnice.
  • Vláda bude presadzovať, aby bola do piatich rokov vybudovaná komplexná koncová univerzitná nemocnica v Bratislave na Rázsochách.
  • Pre zrýchlenie jej výstavby pripraví zákon o strategickej investícii – Lex Rázsochy.
  • Vláda bude pokračovať v projekte výstavby novej martinskej univerzitnej nemocnice a pripraví koncepciu rozvoja univerzitných nemocníc v Košiciach a v Banskej Bystrici.

(ZDROJ: PVV)

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Boris Kollár #Svet zdravia #výstavba nemocnice #Nemocnica Bory