NBÚ varuje pred kybernetickými útokmi, riziko hodnotí ako veľmi vysoké

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v utorok na sociálnej sieti varoval pred zvýšeným rizikom kybernetických útokov na Slovensku. Cieľom útokov môže byť najmä infraštruktúra prevádzkovateľov základných služieb a prvkov kritickej infraštruktúry.

21.06.2022 14:14
Národný bezpečnostný úrad / NBÚ / Foto:
debata (3)

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT hodnotí toto riziko ako veľmi vysoké. Rôzne organizované skupiny podľa NBÚ v súčasnosti útočia na krajiny Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

„Pokračujúca vojna na Ukrajine je príznačná nie len devastujúcimi fyzickými útokmi Ruska na infraštruktúru a obyvateľstvo Ukrajiny, ale aj kontinuálnymi kybernetickými útokmi ako na infraštruktúru Ukrajiny, tak aj na infraštruktúru členských štátov EÚ a NATO,“ uvádza NBÚ na svojom webovej stránke.

Z dôvodu, že Slovensko je členským štátom EÚ a takisto aj NATO, zvyšuje sa podľa NBÚ riziko, že útočníci sa pri svojich aktivitách zamerajú aj na kybernetický priestor Slovenskej republiky. Na zníženie rizika kyberútokov odporúča NBÚ vykonať preventívne bezpečnostné opatrenia.

Ide napríklad o zvýšený monitoring sietí a systémov, kontrolu prístupu tretích strán či zákaz všetkých portov a protokolov, ktoré nie sú potrebné na prevádzku sietí, systémov a služieb. Preveriť treba aj účinnosť zálohovacieho manažmentu a aktualizovať procesy riadenia kybernetických bezpečnostných incidentov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetické útoky #Národný bezpečnostný úrad