Asociácia na ochranu pacientov: Novela o dostupnosti liečby bola zhodená zo stola

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) kritizuje spôsob, akým sa v parlamente prijíma návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Návrh by mali poslanci prerokovať v druhom čítaní už vo štvrtok.

22.06.2022 13:22
debata
Video

Novela zákona, na ktorej pracovalo mnoho odborníkov, pacientov a ľudí z praxe viac ako trištvrte roka a mala priniesť dlho očakávané zmeny v dostupnosti liečby, bola podľa AOPP prakticky „zhodená zo stola". Na rokovanie parlamentu podľa nich rezort zdravotníctva predložil iné znenie zákona, ktoré je pre AOPP neakceptovateľné.

„Do dnešného dňa, teda deň pred plánovaným schvaľovaním novely zákona, posledné pozmeňovacie návrhy nie sú nikde verejne dostupné, upozorňuje AOPP v tlačovej správe. Od novely zákona pritom podľa asociácie závisí liečba, zdravie a život státisícov pacientov. Ak sa do praxe dostanú časti zákona, ktoré sa objavili v parlamente vo verzii predloženej až po medzirezortnom pripomienkovom konaní, podľa asociácie tým riskujeme odchod ďalších výrobcov liekov zo slovenského trhu.

AOOP kritizuje aj to, že pacientske organizácie sa majú vylúčiť z poradných orgánov, ak sú financované výrobcami liekov alebo zdravotníckych pomôcok. „V praxi by tento zákaz znamenal, že ak pacientska organizácia dostane čo i len 100-eurovú podporu na vzdelávaciu aktivitu svojich členov odborníkmi od dovozcov liekov alebo zdravotníckych pomôcok, automaticky sa diskvalifikuje z diskusie o kategorizácii liekov či zdravotníckych pomôcok," upozorňuje asociácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Asociácia na ochranu práv pacientov