Pokračovanie článku: Novým šéfom RTVS bude Machaj alebo Rezník

Rezník kandidátom opozície

V Rezníkovom prípade odborná komisia uznala jeho manažérske schopnosti a kvalitu spracovania jeho projektu. Zároveň však s vážnou výhradou poznamenala, že jeho projekt je programom kontinuity a chýba mu iniciatívnosť, inovatívnosť a ambicióznosť. Práve ostatných päť rokov vo funkcii ale Rezníkovi pri hodnotení výrazne uškodili.

„Kandidát je schopný riadiť RTVS, v súčasnosti sú však k dispozícii omnoho zdatnejší kandidáti po morálnej stránke, ktorí sú pritom porovnateľní v manažérskych zručnostiach a s omnoho vyšším spoločenským kreditom. Reputačná záťaž kandidáta je obrovská, až diskvalifikačná. Kandidát sa počas pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS dopustil vážnych zlyhaní,“ zhodla sa komisia.

Komisii sa nepáčil ani Rezníkov defenzívny štýl pri vypočutí, najmä pri hodnotení a vysvetľovaní zlyhaní. „Reakcie kandidáta na verejnom vypočutí boli veľmi defenzívne. … Na niektoré otázky na verejnom vypočutí neodpovedal pravdivo,“ domnievajú sa odborníci, podľa ktorej Rezníkovi chýba aj ambícia detailnejšie sa venovať kritickému mysleniu, boju proti dezinformáciám a kvalite spravodajstva.

Rezníkove zlyhania komisia identifikovala najmä v oblasti spravodajstva a personalitiky. „Vážnym mínusom je, že sa ani na verejnom vypočutí nedokázal vyrovnať so zlyhaním v oblasti spravodajstva, čo by RTVS zaťažovalo aj v budúcnosti. Chýba reflexia masového odchodu redaktorov zo spravodajstva,“ vytkla komisia Rezníkovi.

„Z tohto hľadiska je kandidát neprijateľný. Chýba sebareflexia a aspoň náznak toho, že by sa dokázal posunúť ďalej. RTVS trpí jeho pragmatizmom a schopnosťou dohodnúť sa na politickej úrovni prakticky s kýmkoľvek, kto ho podporí,“ uzniesli sa odborníci na médiá.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska