Remišová digitalizuje Slovensko. Odstrániť staré heslá z laptopu však nevie

Ministerka investícií a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zverejnila na sociálnych sieťach video. Pochválila sa, ako sa zúčastnila na medzinárodnej konferencii World Urban Forum v Katowiciach.

29.06.2022 11:14 , aktualizované: 14:14
debata (67)
Foto: Facebook (Zomri)
Heslo Mirri2020

Záber zachytáva aj pracovný laptop, na ktorom je na žltom papieriku uvedené heslo. Podľa informácií denníka Pravda je to heslo na prihlasovanie sa do laptopu, ktorý sa používa len na online konferencie.

Tento Remišovej prešľap si všimla satirická stránka Zomri.sk. Najmä preto, lebo heslo je jednoduché: Mirri2020. Navyše, možno z toho usudzovať, že prístupové heslo nebolo menené dva roky.

To potvrdilo v reakcii aj Remišovej ministerstvo. „Je to zbytočná hystéria, keďže heslo by nikomu na nič nebolo, a to z dôvodu, že už je neaktuálne a využívalo sa na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohých firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva, ani k žiadnym iným systémom,“ odpovedal na otázky denníka Pravda ministerský odbor komunikácie.

Podľa neho má laptop v správe IT odbor a po videohovore je vygenerované nové heslo. „Celé je to o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky,“ dodáva Remišovej ministerstvo.

Remišová neskôr v statuse na sociálnej sieti dodala, že „celý tento ‚obrovský škandál‘ je len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky“. „A keďže nemáme žiadne škatule od šampanského či miliónové podvody, musíme si zrejme vystačiť ‚len‘ s takýmito senzáciami,“ snaží sa zľahčiť svoj lapsus.

Veronika Remišová Čítajte viac Vláda síce deprimuje ľudí, no Remišová teraz pobavila! Takto sa jej smeje internet

O tom, že ide naozaj o lapsus, je presvedčený aj uznávaný IT odborník Ondrej Macko. Podotýka, že vysvetleniu Remišovej „môžeme veriť, ale aj nemusíme“. Ani v tom prípade, že ide o dva roky staré heslo, ktoré je na obrazovke laptotu ešte stále nalepené…

Ak laptop zdieľajú viacerí zamestnanci, mali dostať príslušné heslo napríklad do mailovej schránky. Ak je nalepené na počítači, stráca totiž zmysel. „Alebo nech nemajú heslo. Ak by išla okolo upratovačka, môže z toho počítača posielať čo chce,“ pokračuje Macko.

„Ani marketingovo to pre Veroniku Remišovú nie je dobré. Veď ona je tá, kto sa stará, aby bola zaistená bezpečnosť,“ upozorňuje Macko s tým, že postup uchovávania hesiel, aký zvolilo ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je veľmi nešťastný a „nemalo by to tak byť“.

Kauza silne pripomína udalosť spred 16 rokov. Národný bezpečnostný úrad používal vo svojich viacerých zariadeniach heslo nbusr123, pričom login bol nbusr. Neskôr boli z činu obvinení dvaja mladí muži, ale súd ich obvinenia zrušil.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečné heslo #Veronika Remišová