Biskup Haľko dráždil na Pohode. Aktivisti mu "vybavili" stop

Bratislavský katolícky biskup Jozef Haľko sa takmer stal Homofóbom roka. Vzápätí v Trenčíne na festivale Pohoda ponúkal duchovné služby a možnosť spovede.

09.07.2022 20:20 , aktualizované: 10.07.2022 22:37
Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode Foto: ,
Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode.
debata (328)

Práve Haľkova prítomnosť na festivale, ktorý sa predstavuje ako priestor, na ktorom sa alternatíva, indie, elektronika, world music a punk stretávajú s klasikou, podráždila aktivistov. K Pohode patrí aj literatúra, tanec, vizuálne umenie, film a divadlo. Podľa šéfa festivalu Michala Kaščáka ide o to, aby sa návštevník „cítil dobre“, počúval dobrú hudbu, tancoval, pozeral filmy, debatoval o radostiach i problémoch vesmíru, preberal umenie…

K tomu patrí aj duchovná služba. Tú mal na starosti biskup Haľko, ktorý sa „preslávil“ reakciou na seriál verejnoprávnej RTVS. Na sociálnej sieti totiž napísal, že seriál nebude pozerať, lebo „bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí“.

Igor Matovič, matovic Čítajte viac Homofóbom roka je Matovič

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n.z. preto vyzvali organizátorov festivalu, aby „ukončili pôsobenie biskupa Jozefa Haľka v jeho priestoroch“. Argumentujú pritom práve jeho nomináciou na tohtoročnú anticenu Homofób roka.

Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode. Foto: Tamara Tomičová, Pravda
Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode.

„Predvčerom skoro vyhral Homofóba roka a dnes je v pohode na Pohode? Homofóbia ale nie je v pohode. Biskup Haľko je známy šírením nenávisti a homofóbiou. Organizátori ho dokonca propagujú na svojom webe. Začali sme kontaktovať manažérov hlavných hviezd tohtoročného festivalu, nakoľko v minulosti väčšina z nich verejne podporila LGBT ľudí. Uvidíme či budú chcieť byť spájané s niečim takýmto. Jedna z kapiel, ktorú nemôžem menovať, ale môžem povedať, že bola v reklame na festival sa nám už aj ozvala späť a situácia ju zaujíma,“ povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

„Zároveň navrhujeme kolegom a kolegyniam z mimovládok, ktoré na festivale sú, aby sa v tejto veci obrátili na organizátorov priamo na mieste. Inštitút ľudských práv na podujatí odmieta participovať už niekoľko rokov, lebo veci, ktoré sa tam dejú nie su zlúčiteľné s našimi hodnotami. Za všetko spomeniem prípad, keď vedľa nášho infostánku dali priestor niekomu, kto popiera ľudské práva žien a šíri dezinformácie,“ dodal Weisenbacher.

V piatok sa na drevenej chatke s krížom, kde pôsobí Haľko, dokonca objavila dúhová vlajka.

Aktivisti na sociálnej sieti informovali, že za ostatné štyri dni kontaktovali manažérky a manažérov hlavných hviezd tohtoročného Pohoda Festival, nakoľko skoro všetci z týchto umelcov v minulosti verejne podporili LGBT ľudí.

Keďže sa viacerí ozvali, dostali informácie o biskupovi Haľkovi. „Tlak evidentne zabral,“ píše Weisenbachce na sociálnej sieti. A cituje hlavného organizátora Michala Kaščáka: „Neboli sme dostatočne citliví a mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú až príliš zásadným spôsobom. Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo.“

Igor Matovič Čítajte viac Silná nominácia na Homofóba roka: Haľko, Kližan, Matovič, Chromík, Fico

© Autorské práva vyhradené

328 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Jozef Haľko #LGBTI+