Najneskôr v utorok odovzdá SaS Hegerovi svoje podmienky zotrvania v koalícii

V pondelok, najneskôr v utorok odovzdá SaS premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) svoje podmienky zotrvania v koalícii. Povedal do Richard Sulík, predseda SaS, vicepremiér a minister hospodárstva v relácii ta3.

10.07.2022 11:32
Richard Sulík Foto: ,
Líder SaS Richard Sulík
debata (144)

„Igor Matovič je problém, povedzme si to na rovinu. Ak to koaliční partneri nechápu, je to ich vec,“ pokračoval s tým, že podmienkou zotrvania SaS v koalícii je práve odchod lídra OĽaNO a ministra financií Matoviča z vlády.

Sulík odmieta, že by svojim odchodom z koalície a prípadne aj vlády, znamenalo povalenie kabinetu Eduarda Hegera. „Vláda môže fungovať ďalej. Nech si pekne fungujú,“ zdôraznil s tým, že „fašisti ich už podporili, to je normálne funkčná vec“.

Video: Sulík o Matovičovi: Gniavi túto krajinu, vláda s ním je hanba.

Video

Ak sa do konca augusta nepodarí dohodnúť na novej koaličnej zmluvu, Sulík spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, ministrom zahraničia Ivanom Korčom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom, podajú demisiu.

„Budú sa to snažiť prekryť rečami o povalení vlády. Ale opäť zdôrazňujem, že vláda našim odchodom nepadá,“ viackrát zopakoval Sulík s tým, že jeho strana už z koalície odišla. Sulík pripustil, že pri dobrých návrhoch poslanci SaS vládu podporia. Vyhlásil, že „nikto z jeho ministrov by neprišiel s tým, že bude svoj návrh pretláčať s podporou fašistov.“

„Ak nechá Edo Heger takto Igora Matoviča vyčíňať, škodí to celej vláde i celej krajine. Dva roky sa Igor Matovič snažil vyštvať SaS z vlády, tak nech je šťastný, teraz sa mu to podarilo,“ podčiarkol Sulík. Uviedol, že SaS by chcela pokračovať vo vláde. „Na ministerstve hospodárstva mám dobrý tím. My v tom chceme pokračovať, nehovoríme o predčasných voľbách,“ vysvetlil.

Je pripravený na všetky alternatívy. „Ešte predtým, ako prelomili veto, povedal som Edovi Hegerovi aj Igorovi Matovičovi: Igor, rob si čo chceš,“ pokračoval Sulík s poukazom na prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri protiinflačnom balíčku. Veto sa podarilo prelomiť s pomocou poslancov z ĽS NS.

„Minulý týždeň som telefonoval s premiérom a dohodli sme, že sa stretneme. To je dohodnuté. Telefonoval som aj s Borisom Kollárom, aj tam je ten osobný vzťah dobrý. Keď budú mať záujem o komunikáciu, áno, bude. Okrem toho posielam našim koaličným partnerom oficiálny list, kde im odôvodním naše rozhodnutie,“ povedal Sulík s tým, že až potom bude SaS ďalej komunikovať o ďalšom postupe. Pripomenul, že koalícia má celé leto čas na premyslenie. Dôvodom sú prázdniny, keď vláda nezasadá.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič pripúšťa, že SaS povalí ďalšiu vládu. Tvrdí, že je za tým vyššia hra

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koaličná kríza #SASKA