Danko vie, ako dopadne kríza v koalícii. Má mená nových ministrov

Šéf mimoparlamentnej SNS Andrej Danko má svoj vlastný scenár výsledku súčasnej koaličnej krízy.

11.07.2022 12:17
Andrej Danko Foto:
Predseda SNS Andrej Danko
debata (40)

Kým sa lídri štyroch vládnych strán chystajú na rokovania, Danko má jasno. „Heger dnes dostane požiadavky Sulíka. Sulík na konci dňa aj tak stiahne chvost a urobí gesto, že aj on odíde z vlády, ak odíde Matovič,“ píše Danko.

Odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) je totiž podmienkou zotrvania SaS vo vláde a nová koaličná zmluva podmienkou zotrvania v koalícii.

Je to jeden z možných scenárov, hoci ešte minulý týždeň Sulík vyhlásil, že v prípade takejto požiadavky bude chcieť poznať dôvody. Tvrdí, že chce dovládnuť, no ak koalícia nepristúpi na požiadavky SaS, jeho štyria ministri podajú k 1. septembru demisiu.

Danko však pozná nové mená ministrov. Namiesto Matoviča podľa neho nastúpiť terajší štátny tajomník Marcel Klimek. Po Sulíkovi si do kresla ministra hospodárstva sadne opäť terajší štátny tajomník Karol Galek. „Celé leto však budú hrať divadlo pre voličov a to len, aby zakryli svoju neschopnosť riešiť problémy ľudí,“ tvrdí Danko.

Istú záchranu vidí predseda SNS v komunálnych voľbách na jeseň a v predčasných parlamentných voľbách. SNS sa podľa prieskumov politických preferencií pohybuje pod päťpercentnou hranicou, ktorá otvára brány do Národnej rady.

Andrej Danko Čítajte viac Naď Dankovi: Robíte hanbu strane, lebo ste jej predsedom
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #koaličná kríza