Makó s Imreczem na Úrade vlády. Vrátili sa na miesto činu

Na Úrade vlády polícia v utorok rekonštruovala schôdzky, na ktorých takmer pred piatimi rokmi vtedajší najvyšší predstavitelia vlády a polície pripravovali s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom diskreditáciu exprezidenta Andreja Kisku. Trestne stíhaný bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze a vtedajší šéf jej Kriminálneho úradu Ľudovít Makó polícii názorne opisovali, ako z nich bývalý premiér Robert Fico a jeho minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer) ťahali daňovým tajomstvom chránené informácie o Kiskovej daňovej kauze.

19.07.2022 10:19 , aktualizované: 18:15
súmrak, NAKA Foto: ,
Rekonštrukcia údajných stretnutí v kauze Súmrak na Úrade vlády v utorok 19. júla 2022. Vľavo v košeli František Imrecze.
debata (176)

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli v priestoroch Úradu vlády od skorých ranných hodín. Väčšinu času sa zdržiavali vnútri, chvíľami ich však bolo vidieť aj v priľahlej záhrade. Sídlo vlády opustili až krátko po 13. hodine. Polícia ani Úrad špeciálnej prokuratúry, ktoré majú prípad na starosti, tieto procesné úkony nekomentovali.

VIDEO: NAKA na Úrade vlády
Video

„K úkonom, ktoré vykonáva polícia, sa Úrad špeciálnej prokuratúry nebude vyjadrovať. S otázkami sa môžete obrátiť priamo na Prezídium Policajného zboru,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Polícia potvrdila, že sa preverovali výpovede. „Od 09.00 hod. na Úrade vlády vykonávala národná kriminálna agentúra previerky výpovede na mieste so svedkami v trestnej veci obvinených v takzvanej kauze "Súmrak“. Nakoľko ide o živé trestné konanie, vyšetrovateľ viac informácií v súčasnosti nebude poskytovať," potvrdil podvečer hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Skutočnosť, že išlo o rekonštrukciu skutkov zo známej kauzy Súmrak, potvrdil najprv Úrad vlády. Neskôr aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Dnes som dal Úrad vlády vrátane mojej kancelárie k dispozícii orgánom činným v trestnom konaní. Požiadala ma o to Národná kriminálna agentúra v súvislosti s preverovaním svedeckých výpovedí v kauze Súmrak,“ informoval predseda vlády na sociálnej sieti

„Šéf“ prijal Makóa

Polícia na Úrade vlády preverovala výpovede dvojice svedkov, ktoré sa týkajú prípadu Fica a Kaliňáka. Tí čelia obvineniu zo zločinu založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a spolu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom aj pre opakovaný zločin ohrozenia daňového tajomstva.

Ohrozenia daňového tajomstva sa mala táto štvorica dopustiť v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a exprezidenta Kisku. Fico totiž v čase, keď týchto podnikateľov riešila polícia, verejne prezentoval aj informácie, ktoré neboli verejné a nemohol ich legálne získať ani ako predseda vlády.

fico, kaliňák Čítajte viac Akcia Súmrak: Zadržali Kaliňáka. S Ficom sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny

Na Úrade vlády sa v utorok mali venovať len časti výpovedí Imreczeho a Makóa, ktoré opisujú dve spoločné stretnutia s Ficom a Kaliňákom. Na konci leta 2017 si podľa obvinenia dal Kaliňák k premiérovi Ficovi zavolať Imreczeho a Makóa, aby ho informovali o podrobnostiach vyšetrovania daňových deliktov Kisku. Fico síce podľa výpovede Makóa vedel o prípade už vopred takmer všetko, chcel si však byť istý, že Kisku môže nazývať daňovým podvodníkom.

Makó opísal, ako Imrecze vo vtedajšej Ficovej kancelárii položil na stôl spis, v ktorom sa nachádzala kompletná agenda úkonov Finančnej správy voči Kiskovej spoločnosti KTAG. Cez tú si totiž neoprávnene účtoval svoje náklady na prezidentskú kampaň, na ktoré navyše žiadal od štátu vrátiť DPH. Vyšetrovanie Kisku sa začalo ešte v roku 2015, až napokon 13. apríla 2022 podal prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov na Kisku a konateľa jeho firmy Eduarda Kučkovského obžalobu.

„Následne krátko po tomto stretnutí sa uskutočnilo druhé stretnutie na Úrade vlády, ktoré inicioval opäť obvinený Kaliňák a na ktorom sa zúčastnili okrem neho aj obvinený Fico, Tibor Gašpar, Norbert Bödör a František Imrecze, na ktorom si dohadovali ďalšie kroky smerom k diskreditácii Andreja Kisku na základe už získaných údajov daňového tajomstva,“ uvádza sa v uznesení o obvinení tejto prominentnej štvorice.

Slovensko mafiánskym štátom

V súvislosti s akciou polície sa po dlhom čase ozval z politického dôchodku aj exprezident a zakladateľ upadajúcej vládnej strany Za ľudí. „Ešte si niekto myslí, že Slovensko nebolo mafiánskym štátom?“ opýtala sa ľudí bývalá hlava tohto štátu na sociálnej sieti.

„Keď som ako prezident povedal, že Slovensko bolo za Fica mafiánskym štátom, netušil som, až v akom marazme sa naša krajina nachádza. Premiér spolu s ministrom vnútra a policajným prezidentom plánovali diskreditáciu prezidenta,“ uviedol Kiska.

Keďže expremiér Matovič na vyšetrovacie úkony polície nezvyčajne na sociálnej sieti žiadnym príspevkom nereagoval, zastúpil ho jeho nasledovník v úrade Heger. Ten navyše do svojho komentára pridal aj štipľavý odkaz voči koaličným partnerom z SaS, ktorým po vypovedaní koaličnej zmluvy hnutie OĽaNO stále častejšie pripomína pád vlády spred desaťročia. Nikdy však nespomenú, že za pád vlády Ivety Radičovej hlasoval aj samotný Matovič.

„Po páde vlády Ivety Radičovej v roku 2011, ktorá nešťastne stroskotala na eurovale, sa k moci dostali tí najhorší, a žiaľ, ich hlavným stanom bol Úrad vlády. Tam chodili, tam dohadovali kšefty, snovali špinavosti s politickým krytím pánov Fica a Kaliňáka. Očista spoločnosti je však dnes v plnom prúde. Drzá beztrestnosť si sadá na lavicu obžalovaných, je súdená a v mnohých prípadoch už aj odsúdená. Mafia si pritom myslí, že víťazstvo spravodlivosti je dočasné. Vidí to tak, že vláda visí na vlásku, ktorý sa zakrátko pretrhne, a vrátia sa staré skorumpované časy. S vašou podporou urobím všetko, čo je v mojich silách, aby sa nevrátili,“ ubezpečil verejnosť premiér Heger.

Úplne mimo reality

Fico s Kaliňákom celé obvinenie spochybňujú. Tvrdia, že sú obeťami trestného stíhania na politickú objednávku súčasnej vlády. „Tie obvinenia nemajú akékoľvek opodstatnenie a sú úplne mimo reality,“ reagoval Fico. „Ja sa toho nebojím, idem do boja. Týmto ma len naštartovali,“ odkázal.

„Je to flagrantné porušenie všetkých ustanovení trestného poriadku a trestného zákona. Skutok je nadkvalifikovaný. Odôvodnenie vyšetrovateľa a jeho právne úvahy nekorešpondujú so skutkami, ktoré sú klientom kladené za vinu,“ komentoval vznesenie obvinenia aj obhajca Fica s Kaliňákom David Lindtner.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 19. apríla 2022 vzniesol obvinenie Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi, Tiborovi Gašparovi a Norbertovi Bödörovi celkovo pre tri skutky. Všetci štyria boli obvinení z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Ficovi a Kaliňákovi bolo navyše vznesené obvinenie aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Kým Fico bol ako poslanec Národnej rady chránený pred zadržaním, Kaliňáka zadržali krátko po 10. hodine ráno na rodinnom výlete mimo Bratislavy pred očami jeho ženy a ich dvoch maloletých synov.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho 23. apríla poslal do väzby. Svoje rozhodnutie súd odôvodnil tým, že by Kaliňák mohol ovplyvňovať svedkov najmä verejnými vyhláseniami či tlačovými besedami, na ktorých sa bývalý minister vnútra často zúčastňoval. Po troch týždňoch ho však z väzby prepustili, keď o tom 13. mája rozhodol Najvyšší súd.

Prokurátor pôvodne žiadal väzbu aj pre poslanca Fica. S jeho vydaním na väzobné trestné stíhanie však musela súhlasiť Národná rada. V tej sa však na začiatku mája na to len veľmi tesne nenašlo dostatok poslancov. Zo 150 poslancov bolo za vydanie Fica na väzobné stíhanie len 74. Proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo 8 poslancov. Fica vtedy pred vydaním zachránilo najmä koaličné hnutie Sme rodina.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Úrad vlády #Norbert Bödör #Akcia Súmrak