Požiar košického lesa spôsobil zrejme človek, škody sú pre mestské lesy obrovské

Požiar lesného porastu v katastri obce Malá Lodina, ktorý vznikol 20. júla, spôsobil na majetku Mestských lesov Košice obrovské, no zatiaľ nevyčíslené škody. "Je pravdepodobné, že požiar vznikol nedbanlivosťou pri zakladaní ohniska," informovalo mesto Košice na sociálnej sieti.

28.07.2022 08:49 , aktualizované: 10:13
debata (6)

Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari už viac ako týždeň. Oheň zachvátil plochu o výmere približne 50 hektárov. Pri hasení asistovali dva vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR. Tie prepravili takmer 500-tisíc kubických metrov vody počas viac ako 220 letov. Uhasiť oheň pomáhalo denne viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Oheň zachvátil les v ťažko dostupnom teréne v nadmorskej výške 806 metrov nad morom. Pracovníci Mestských lesov Košice v rýchlosti sprejazdnili viac ako päť kilometrov dlhú lesnú cestu, vďaka čomu dokázali hasiči dostať na kopec denne až 60 cisterien vody.

So situáciou sa prišiel v stredu oboznámiť a poďakovať sa hasičom primátor Košíc Jaroslav Polaček. „Zdá sa, že to máme v tejto chvíli pod kontrolou, musíme počkať niekoľko dní, či to naozaj dobre dopadlo,“ uviedol. Les bude pritom potrebovať dlhý čas, aby sa zregeneroval. „Tie najväčšie škody budeme vidieť o niekoľko rokov, keď postupne v tomto neprístupnom teréne stromy uhynú, ostanú tu holiny,“ konštatoval primátor.

Okresné úrady na Spiši vydali zákaz využívať lesy verejnosťou

Okresné úrady (OÚ) na Spiši vydali zákaz využívania lesov verejnosťou z dôvodu ich ochrany pred vznikom požiarov. V okrese Spišská Nová Ves platí zákaz do konca augusta, v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča až do odvolania. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR s tým, že v prípade lesných pozemkov v obhospodarovaní Lesov mesta Spišská Nová Ves sa zákaz vzťahuje najmä na lokality Chránený areál Knola, Prírodná rezervácia Muráň, Viničiar a Pukanes.

„Opatrenie, ktoré vydal OÚ Poprad, je platné až do odvolania, dôvodom je ochrana lesov, ale aj života, zdravia a majetku na vybraných lesných pozemkoch. Zákaz sa vzťahuje na lesné pozemky v obhospodarovaní Lesov SR, š. p., OZ Tatry, Vojenských lesov a majetkov, š. p., OZ Kežmarok, Správy Tatranského národného parku, Mestských lesov Kežmarok, spoločnosti Pro Populo Poprad v Spišskej Teplici a tiež Lesov mesta Levoča,“ vymenoval rezort.

Zákaz využívať lesy, ktorý sa nevzťahuje na vyznačené turistické a cykloturistické trasy, postupne vyhlasujú vo viacerých regiónoch Slovenska. Dôvodom je predovšetkým mimoriadne suché počasie. Kompetentní upozorňujú, že aj malá neopatrnosť môže spôsobiť veľký požiar, a tým aj obrovské škody. Pod Tatrami museli v uplynulých dňoch riešiť viacero požiarov, napríklad aj v Tatranskom národnom parku či v Slovenskom raji.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #lesný požiar