Pokračovanie článku: Prvý rok Najvyššieho správneho súdu. Rozbehli sme sa veľmi úspešne, hodnotí jeho predseda Pavol Naď

Jedným z prvých Lipšic

V disciplinárnych veciach prevzali od Súdnej rady k vlaňajšiemu decembru 76 vecí proti sudcom. „Viac ako polovicu už stihli tri disciplinárne senáty rozhodnúť a u ďalších určiť termín ústnych pojednávaní na najbližšie týždne,“ priblížil Naď s tým, že od decembra im navyše chodí mesačne aj viac ako 10 nových návrhov.

Naď nie je spokojný len s rýchlosťou a plynulosťou rozhodovania, ale aj so samotnou kvalitou. „Senáty pristúpili k vybavovaniu disciplinárnych vecí veľmi zodpovedne s cieľom splniť vysoké kvalitatívne požiadavky na rozhodnutia tohto typu,“ tvrdí Naď.

„Z meritórnych rozhodnutí zároveň jednoznačne vyplýva, že senáty sa snažia o čo najdôslednejšie preskúmanie skutkového stavu veci, o nájdenie spravodlivého riešenia v otázke viny a trestu a tiež je badateľný aj mnou sledovaný zámer budovať judikatúru v disciplinárnych veciach tak, aby boli určované hranice správania sa sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov v pracovnom pôsobení a aj v súkromnom živote,“ doplnil Naď.

Kvalita rozhodovania má významný vplyv aj na určenie hraníc, podľa ktorých by sa mali správať príslušníci jednotlivých právnických povolaní. Potvrdil to aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera, ktorý zastupoval disciplinárny návrh proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.

Lipšic bol stíhaný za to, že vlani 28. júla „verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia policajnou inšpekciou v živej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry“.

Lipšic vtedy vo vyjadrení pre médiá naznačil, že bratislavská krajská prokuratúra v prípade manipulovaných výpovedí, ktorý už je dnes aj právoplatne úspešne skončený, nepostupuje zákonným spôsobom a verejnosť zavádza nepravdivými informáciami.

Už vtedy ho generálny prokurátor Maroš Žilinka verejne upozornil, že aj on musí dodržiavať princíp zdržanlivosti s poznámkou, že Lipšic „zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym“. Najvyšší správny súd 20. mája rozhodol, že Lipšic spáchal disciplinárne previnenie a trestom mu bude písomné pokarhanie a povinnosť zaplatiť aj trovy konania vo výške 120 eur.

„Disciplinárne senáty prokuratúry ani Najvyšší správny súd o takejto veci ešte nerozhodoval. Bude to v tomto smere úplne prelomové rozhodnutie, pretože určí mantinely, v akých sa môžu prokurátori pri vyjadrovaní pohybovať,“ vysvetlil Kandera vplyv tohto rozhodnutia na budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší správny súd #Pavol Naď