Pokračovanie článku: Prvý rok Najvyššieho správneho súdu. Rozbehli sme sa veľmi úspešne, hodnotí jeho predseda Pavol Naď

Prvé voľba aj stabilizácia

Kým pri klasickej správnej súdnej agende a disciplinárnej agende je už súd rozbehnutý, volebnú agendu začne riešiť až od októbra 2022 a zatiaľ nerozhodoval ani o žiadnom návrhu na rozpustenie politickej strany.

Skúškou budú aj jesenné voľby do orgánov územnej samosprávy a vyšších územných celkov. To, či ich priebeh a výsledky budú zákonné a ústavné, bude súd riešiť vôbec prvýkrát. „Je to naša najhlavnejšia úloha v druhom polroku 2022,“ priznáva Naď, ktorý následne očakáva obdobie stabilizácie súdu.

„Kým prvý rok pôsobenia môžeme označiť ako obdobie náročného štartu a rozbehu, obdobie ďalšieho roka už má byť podľa mňa skôr stabilizačným obdobím. Budeme si v ňom povinní odpovedať v rámci vedenia súdu na mnohé čiastkové otázky týkajúce sa fungovania súdu a kancelárie súdu,“ očakáva Naď.

„V roku 2023 chceme udržať výkonnosť všetkých našich senátov na takej úrovni, aby sme pri dodržaní požiadaviek na vysokú kvalitu rozhodovania skrátili priemernú dĺžku konania v kasačných veciach na jeden rok a v disciplinárnych veciach na lehotu 3–4 mesiace od nápadu veci na Najvyšší správny súd,“ dodáva predseda.

V roku 2023 sa zmení aj zvyšok celého správneho súdnictva na Slovensku. V rámci novej súdnej mapy z dielne ministersky spravodlivosti, ktoré 27. apríla schválilo 91 poslancov Národnej rady, vzniknú od 1. januára 2023 aj tri nové prvostupňové súdy. Spolu s najvyšším tak budú zabezpečovať úplne celú správnu agendu, ktorú doteraz robili krajské súdy.

Aj keď Kolíkovej pôvodné plány boli iné, napokon sa jej podarilo presadiť samostatné správne súdy so sídlami v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach. Ich sídla mali byť pritom v pôvodnom návrhu v Košiciach, Žiline a Nitre. Napriek tomu ide podľa ministerky o veľmi dôležitý krok. Spor medzi občanom a štátom je totiž iný ako bežný spor medzi občanmi.

„Osobitne s ohľadom na minulosť, ktorú sme tu mali pred rokom 1989, dáva vybudovanie správneho súdnictva garanciu, že princípy právneho štátu berieme veľmi vážne na ceste k demokracii a že práve spory medzi občanom a štátom majú vážnu váhu. V tejto súvislosti je vybudovanie správneho súdnictva tou najlepšou cestou,“ vysvetlila Kolíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší správny súd #Pavol Naď