Pokračovanie článku: Priemyselný park vo Fiľakove nová Remišovej pomoc obišla. Projekt musia škrtať

Práve o tejto alternatíve rozhodlo mestské zastupiteľstvo začiatkom týždňa. „Poslanci odhlasovali, že to nepostavíme celé, ale vybudujeme zázemie s elektrifikáciou, čističkou a postavíme polovičku haly. To znamená 1 000 štvorcových metrov výrobnej plochy, k tomu administratívu, prezliekarne a jedáleň pre budúcich zamestnancov,“ objasnil primátor. Pokračoval, že to bude mať negatívny dosah na celkový rozsah možnej zamestnanosti, lebo oproti pôvodným očakávaniam padnú na polovicu aj s novovytvorenými pracovnými miestami – takto ich bude najviac tridsať.

Remišovej dobrá správa nepomohla

Iskierka nádeje, že projekt zachránia v pôvodnej podobe, skrsla vo Fiľakove po stredajšom vyhlásení ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veroniky Remišovej (Za ľudí). Na tlačovom brífingu oznámila, podľa jej vlastných slov, ďalšiu dobrú letnú správu. „Týka sa záchrany stoviek ohrozených eurofondových projektov, ktoré sú v našom operačnom programe Integrovaný regionálny operačný program (IROP),“ uviedla Remišová. „Všetci dobre vieme, že v dôsledku celosvetovej inflácie ceny stavebných materiálov a komodít na trhu stúpli. V niektorých prípadoch išlo o veľmi dramatické nárasty, ktoré nepriaznivo dopadali na naše eurofondové projekty,“ pokračovala.

„Presadili sme preto novelu zákona o eurofondoch, pričom sme vyrokovali dôležitú vec – v rámci veľkých národných projektov sa z nich môžu dofinancovať stavebné materiály. Umožnili sme to aj pre menšie dopytové projekty spadajúce najmä pod samosprávy,“ hovorí ministerka. Týka sa to najmä škôl, škôlok, cyklotrás, sociálnych služieb, centier integrovanej zdravotnej starostlivosti, verejnej zelene, rekonštrukcie vnútroblokov. Žiadosti o dofinancovanie si už samosprávy môžu začať podávať. Celkovo by sa to malo týkať 625 projektov. „Chceme starostov a primátorov ubezpečiť, že naše ministerstvo bude stáť pri nich a podá im pomocnú ruku,“ doplnila Remišová.

Agócs reagoval, že hneď po ministerkinom vyhlásení kontaktovali jej rezort s otázkou, či takto pomôžu aj ich mestu. Zostali však sklamaní. „Dozvedeli sme sa, že nás sa to netýka,“ podotkol krútiac hlavou. Zdôvodnili to tým, že ich projekt majú v rámci programu Interreg, čiže cezhraničnej spolupráce.

„Pritom je to zamerané na európske projekty, ktoré idú cez IROP a sú akoby vnútroslovenské. Pre tie programy je riadiacim orgánom MIRRI, a keďže Interreg má spoločný technický sekretariát v Budapešti, máme smolu,“ povedal. Je to podľa neho veľká škoda. „Lebo v tomto momente by nás to vytiahlo z celého toho marazmu, do ktorého sme sa dostali,“ dodal Agócs.

Či naozaj nie je žiadna šanca, aby sa dofinancovaním pomohlo aj Fiľakovu, sme sa pýtali tlačového oddelenia MIRRI. Reagovalo, že riadiacim orgánom pre operačný program Interreg Slovensko – Maďarsko je Ministerstvo zahraničných vecí Maďarska, ktoré zaň zodpovedá. „Náš rezort môže v súčasnosti pomôcť len subjektom čerpajúcim prostriedky z IROP, za ktorý zodpovedá,“ potvrdili primátorove slová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Fiľakovo #Veronika Remišová #priemyselné parky