Pokračovanie článku: Pribudlo 296 prípadov nákazy koronavírusom a dve obete

Za štvrtok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 497 nových prípadov koronavírusu pri 1 209 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla úroveň 41 percent. Pribudlo sedem úmrtí, celkový počet obetí epidémie na Slovensku tak stúpol na 20 329.

V nemocniciach je 518 pacientov s koronavírusom. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných 234 osôb, aspoň jednu dávku vakcíny má 192 pacientov, neudané (92).

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na stránke covid19.nczis­k.sk.

Vírusová nálož v odpadových vodách mierne stúpla

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách v 32. kalendárnom týždni mierne stúpla vo všetkých krajoch. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

Koronavírus sa zistil vo všetkých analyzovaných vzorkách, teda v 52. „Z toho v 39 vzorkách (75 percent) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 13 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu,“ ozrejmil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

Úrad priblížil, že do 32. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 1 904 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. „Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 1861 (97,74 percenta) vzoriek,“ dodal.

Ďalšie balenia lieku Paxlovid sú na Slovensku

Ďalších avizovaných 20 799 balení lieku Paxlovid na liečbu covidu je už na Slovensku, potvrdil rezort zdravotníctva. Doplnil, že o zmenách v jeho predpisovaní má ešte informovať v priebehu budúceho týždňa.

„Dnes dorazilo ďalších 20 799 balení lieku Paxlovid. Vďaka tomu je Slovensko dostatočne zásobené pre najbližšie obdobie. Prvých 4 201 balení bolo na Slovensko dovezených začiatkom augusta. Celkovo rezort zdravotníctva objednal 25-tisíc balení,“ priblížil.

Na indikáciu lieku je v súčasnosti treba pozitívny výsledok PCR testu. Ministerstvo avizovalo, že po doručení posledných objednaných balení lieku by mal na indikáciu stačiť aj antigénový test vykonaný na mobilnom odbernom mieste.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus