Skončil sa "festival strateného času". SaS sa stáva opozičnou stranou

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zaskočila ľahkosť, s akou sa dokázali tri strany zbaviť "najprínosnejšieho koaličného partnera". "Kvôli jednému jedinému človeku, ktorý vyrába samý problém," dodal.

26.08.2022 10:46 , aktualizované: 18:41
sulík Foto: ,
Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík pred rokovaním koaličnej rady na Hoteli Bôrik v Bratislave 26. augusta 2022.
debata (103)

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) tvrdí, že ešte je priskoro robiť závery, pretože nie je 31. augusta. „Nevidím potrebu, aby som občanom niečo komunikoval, lebo občania chcú vidieť výsledky,“ dodal premiér s tým, že všetko potrebné zaznelo. Prezidentke vraj zopakuje to isté.

Sulík dúfa, že prezidentka Zuzana Čaputová prijme jeho demisiu do štvrtka 8. septembra. Zdôraznil, že hoci minister zahraničných vecí Ivan Korčok nie je člen, ale nominant strany SaS, demisiu podá. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý je na dovolenke v Španielsku, bol podľa Sulíka na stretnutí prítomný online.

„V ďalšom štvrtom kole nevidíme žiaden význam,“ vyhlásil minister Richard Sulík. Zdôraznil, že požiadavka na odchod ministra financií Matoviča z vlády naplnená nebola. Sulík tvrdí, že ak z vlády odídu štyria výkonní ministri, tak to „zanechá stopy“. Spresnil, že zapracovanie sa do problematiky rezortu trvá mesiace. Sulíkovi vraj pol roka.

Zablokujú liberáli parlament?

Podľa predsedu parlamentu Boris Kollára (Sme rodina) nádej umiera posledná. „V stredu po vláde uvidíme, ako sa to nakoniec skončí,“ mieni Kollár. Dnešné rokovania označil za dobré, pretože zostávajúca koalícia aspoň vie, ako budú liberáli v opozícii fungovať.

Diskutovali vraj o tom, aké kroky minister Sulík prichystal na riešenie energetickej krízy. Kollár tvrdí, že menšinová vláda bude fungovať len ťažko. „Žijeme veľmi ťažkú dobu, ľudia majú problém s tým, ako prežijú zimu,“ dodal. Zdôraznil, že pokiaľ nebudú vedieť predkladať zákony, mali by ich vymeniť noví poslanci.

Odmieta sa však pridať na Sulíkovu či Matovičovu stranu. „Ľudí zaujíma, či im bude vláda schopná pomôcť. Ak nebude, musia byť predčasné voľby,“ dodal. Predčasné voľby by sa však neuskutočnili hneď a energetickú krízu by tak musel riešiť nový kabinet najskôr na budúci rok.

Kollár vyhlásil, že bude veľmi dôležité prijať rozpočet na budúci rok, pretože inak by štát nemohol splniť sľubované zvyšovanie platov.

Podľa neho SaS nebude blokovať ani Plán obnovy a odolnosti, pretože „len hlupák by nemal záujem o zahraničné peniaze“.

Zostávajúcej trojkoalícii OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí prisľúbil Sulík hladký odchod, pretože nechce, aby bola krajina paralyzovaná. Zdôraznil, že liberáli nebudú blokovať parlament a septembrovú schôdzu otvoria. Chcú schváliť vstup Švédska a Fínska do NATO a taktiež podporia vládne návrhy v prvom čítaní.

„Predložíme cestovnú mapu k energetike. Návrhy, ktoré budú jej súčasťou, podporíme. Na ničom inom si naši partneri nemôžu byť istí, pokiaľ niečo chcú, musia s nami vyjednávať,“ ozrejmil Sulík s tým, že z SaS sa stáva opozičná strana. Upozornil, že návrh štátneho rozpočtu na budúci rok nepodporia. Stane sa tak len v prípade, že v návrhu dôjde k výrazným zmenám.

Leščáková: Za ľudí bude chcieť ďalšie ministerstvo

Strana Za ľudí vyzýva liberálov na zodpovednosť. „Ak strana SaS odíde z koalície, tak zvoláme predsedníctvo a povieme si čo dáva zmysel, stretneme sa s koaličnými partnermi a povieme si čo ďalej,“ ozrejmila predsedníčka strany Veronika Remišová. Podľa nej musí vláda v prvom rade vyriešiť energetickú krízu, pokračovať v rozväzovaní rúk polície a udržať smerovanie zahraničnej politiky.

Zdôraznila, že je podľa nej nezodpovedné, že Sulík opúšťa rezort hospodárstva v časoch, keď nemá vyriešenú energetickú krízu. Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) priznal, že jediný posun v rokovaniach bol, keď Sulík pripustil, že ak odíde Matovič, odíde aj on. Ani tento krok však nikam neviedol. Premiér Heger však podľa neho podáva nadľudský výkon.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková si myslí, že Sulík od začiatku krízy hral politické divadlo a už 6. júla sa rozhodol, ako sa zachová. Leščáková pred stretnutím povedala, že ho nechce aktívne vyzývať na odchod, osobne ho však ani nebude vyzývať na zotrvanie v koalícii. V prípade odchodu SaS z vlády by si podľa nej strana Za ľudí mohla nárokovať ďalší ministerský post, nevidí v tom problém. Nepovedala, o ktorý rezort by mali záujem. Poukázala na potrebu rokovaní s partnermi a argumentovala ziskom z volieb.

VIDEO: Vieru Leščákovú (Za ľudí) Sulík sklamal. Vyčíta mu Geissenovcov a S-300.

Video

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) pre aktuality.sk uviedol, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) príde na rokovanie s novými návrhmi na zmenu koaličnej zmluvy. Sulík ozrejmil, že žiadne nové návrhy nedostali. Financmajster Matovič je momentálne na dovolenke v Španielsku a na sociálne siete pridáva fotky „palmičiek, ktoré sa rozhodli popasovať s osudom“. „S tromi poslancami nemáte ani jedno ministerstvo,“ zdôraznil predseda parlamentu Kollár. Podotkol, že v strane Za ľudí budú mať čo robiť, aby udržali ministerstvo pre Veroniku Remišovú.

„Čaká nás dôležité rokovanie. Predpokladám, že to bude jedno z posledných rokovaní, kde si opätovne vyslovíme svoje názory. My ideme s tým istým nastavením, ako sme dlhodobo mali a ako deklarujeme ostatné dva mesiace,“ uviedol minister Branislav Gröhling.

V súvislosti s presadzovaním reforiem po prípadnom odchode SaS z vlády podotkol, že sa treba pýtať koaličných partnerov, ktorí ostanú vo vláde. „Všetko, čo sme navrhli v rámci plánu obnovy, sa doteraz podľa plánu realizovalo,“ poznamenal.

čaputová Čítajte viac Prezidentka očakáva rozuzlenie koaličnej krízy už zajtra

Gröhling skonštatoval, že v mediálnom priestore sa spomínajú rôzne mená jeho prípadného nástupcu vo vedení rezortu školstva. „Túto diskusiu som mal s pánom premiérom, on mi povedal svoj názor,“ uviedol minister, no nekonkretizoval slová premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Čo sa týka úvahy, že by ho nahradil poslanec za OĽANO Richard Vašečka, s tým sa Gröhling podľa vlastných slov stretáva pravidelne. Poukázal na to, že Vašečka je šéfom parlamentného školského výboru.

VIDEO: Čaputová: Očakávam, že v piatok bude jasné ako bude vláda pokračovať

Video

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koaličná kríza