Pokračovanie článku: Opozícia sa stratila. Medzi Matovičom a Ficom

Mimoparlamentní zväčša opatrní

Prieskumy v súčasnosti ukazujú aspoň teoretickú šancu na vstup do parlamentu aj štvorici strán, ktorá v ňom dnes zastúpená nie je. Medzi nimi vedie Progresívne Slovensko s 9,9 percenta a KDH s 6,9-percentnou podporou. Horšie je na tom už SNS s 4,1 percenta a maďarská Aliancia s 2,5-percentnou podporou.

Všetky tieto strany sa kritike súčasnej vlády nevyhýbajú. Väčšina sa však snaží vystupovať skôr voči jednotlivým lídrom než celým koaličným stranám. Zameriavajú sa zväčša na kritiku Sulíkovej pyšnosti či Matovičovej malichernosti, alebo prílišnej mocenskej pragmatickosti lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Najmä KDH, PS a maďarská Aliancia sa zhodli v názore, že ani neschopná vláda nie je dôvod, aby prepustili moc Ficovi a Uhríkovi. „Dobro sa nedá dosiahnuť zlom. Urobíme všetko pre to, aby oprávnená frustrácia ľudí neprerástla do apatie, z ktorej by ťažili extrémisti a zneužívatelia moci, a aby sme na všetkých úrovniach ponúkli Slovensku alternatívu zodpovednej, odbornej a dôveryhodnej práce pre ľudí,“ sľubuje napríklad predseda KDH Milan Majerský.

matovič Čítajte aj Matovič na záchranu vlády rezignoval

Podobne reagoval aj predseda PS Michal Šimečka. „Každý ďalší deň nezmyselných osobných hádok Igora Matoviča a Richarda Sulíka pomáha tomu, aby sa Fico s Uhríkom dostali k moci. Vládna koalícia už mesiace nevládne, namiesto problémov Slovenska riešia seba a svoje spory. Ľudia sú z toho vyčerpaní a na sile naberajú extrémisti,“ upozornil.

„Teraz by sa mali všetky demokratické sily na Slovensku zomknúť a zmobilizovať. Ukázať ľuďom, že vedia slušne a kompetentne vládnuť. Vládu sme aj preto dlhé mesiace v kľúčových veciach podporovali. V súčasnej zostave však zlyhala a kým lídri nevyvodia zodpovednosť, nikam sa nepohneme. Matovič, ale aj ďalší by mali konečne pochopiť, že demokracia má väčšiu hodnotu ako stoličky pár jednotlivcov,“ zdôraznil Šimečka.

sulík fico Čítajte aj Sulík sa stretol s Ficom. Nerozumné a zbytočné, hodnotí politológ. Je to legitimizácia Fica, tvrdí Šeliga

Maďarská strana Aliancia, ktorá posledné dva roky strávila náročným zjednocovaním síl, vláde odchod skôr len odporúča.

„Lídri tohto štátu nám zanechali jasný odkaz. Opäť sa nevedeli dohodnúť na ničom inom ako na termíne ďalšieho stretnutia. Po rokovaní nasledovalo vzájomné osočovanie pred kamerami, ktoré už každého unavuje a nikoho nezaujíma. Nebolo by dôstojnejšie a pre krajinu užitočnejšie, keby sa čestne priznali, že to nezvládli, a dali si zbohom? Štvorkoalícia už neexistuje a trojkoalícia v tejto kondícii tiež dlho nevydrží, aj to by chcelo schopnosť rokovať konštruktívne, bez emócií,“ podelil sa so svojimi názormi predseda platformy Most v rámci Aliancie László Sólymos.

Výnimku v tomto ohľade medzi mimoparlamentnými stranami predstavuje SNS, ktorá bola v ostatnej vláde so Smerom a s Mostom-Híd. SNS proti súčasnej vláde vystupuje už od jej vzniku a aj preto predseda národniarov Andrej Danko oveľa otvorenejšie a expresívnejšie vyzýva vládu na demisiu.

„Edo Heger, hoď uterák do ringu, podaj demisiu, inak vás ľudia zožerú,“ vyzval Danko premiéra Hegera ešte 19. augusta. „Na pohorí Tribeč údajne miznú ľudia. Je napísaná aj sci-fi kniha s názvom Trhlina. Žiaľ, z predstaviteľov štátu nikto na pochode nebol. Škoda. Mohli by už ,zmiznúť’,“ dodal Danko o deň neskôr.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #KDH #Smer #Hlas #koaličná kríza #Progresívne Slovensko #Aliancia - Szövetség