Konzulka USA: Ak štát nepodporuje rovnosť medzi ľuďmi, nikdy nebude silný

Pochody PRIDE sú v krajinách západnej Európy skôr oslavami tolerancie. Tie na Slovensku poukazujú na diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie, absenciu možnosti adopcie detí párom rovnakého pohlavia či chýbajúci zákon o sebaurčení, ktorý chráni transrodových ľudí pred chirurgickými zásahmi do ich tela. Cez víkend sa v Košiciach konal už tretí tohtoročný pochod za práva LGBTIQ ľudí na Slovensku.

29.08.2022 12:26
emily Foto:
Konzulka USA Emily Teickensonová z Veľvyslanectva USA v Bratislave.
debata

Dnes musia organizátori PRIDE-ov riešiť aj otázku, do akej miery môžu byť podujatia sponzorované súkromnými firmami a kde je hranica, kedy sa z nich stáva komerčná aktivita. Pravda k téme pripravila krátky rozhovor s konzulkou USA, Emily Teickensonovou z Veľvyslanectva USA v Bratislave. Rozhovor s dôstojníčkou pre zahraničnú službu na ministerstve zahraničných vecí USA sa uskutočnil 25. júla.

Podujatia PRIDE sa konajú naprieč Európskou úniou. Kým však v západných krajinách sú to skôr oslavy rovnosti, na Slovensku stále LGBTIQ bojuje za svoje práva. Vidíte nejaké rozdiely medzi obdobnými akciami na západe a na Slovensku?

Podujatie PRIDE sa koná po celom svete. Niektoré akcie sú väčšie, niektoré menšie, ale cieľ je na celom svete rovnaký – oslava ľudských práv pre všetkých. Nehladiac na sexuálnu orientáciu či identitu.

Myslíte si, že je spoločnosť schopná prijať takéto myšlienky vzhľadom na to, že Slovensko je silno katolícka krajina?

Áno, samozrejme. Jedným zo základných princípov kresťanstva je láska k blížnemu. Nevidím žiaden rozpor medzi kresťanstvom a PRIDE-om či podporou LGBTIQ ľudí.

za vsetky rodiny pride bratilava 2022 Čítajte viac Dúhový PRIDE 2022. Na Slovensku sa stále riešia ľudské práva menšín

Na Slovensku prevláda postoj, že uznanie práv všetkých by mohlo viesť k oslabeniu občianskej spoločnosti. Je to podľa vás mýtus? Nie je to skôr naopak a len by to posilnilo demokraciu?

Rovnosť medzi ľuďmi rôznej sexuálnej orientácie či identity môže spoločnosti len pomôcť. Ak štát nepodporuje rovnosť pre všetkých, tak nikdy nebude taký silný, ako by mohol byť.

Koho úlohou je tento boj za rovnosť? Je to práca jednotlivcov alebo je to na politikoch, aby pretláčali zákony, ktoré môžu ovplyvniť verejnú mienku?

Spoločné úsilie. Politici síce môžu prijímať zákony, no nespravia tak, dokiaľ ich k tomu ľudia nedotlačia. PRIDE chce poukázať na aj to, že sú tu ľudia, ktorí požadujú rovnosť a práva pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanectvo USA #Dúhový pride Košice