Fiasko novej trojkoalície hneď na prvej schôdzi. Nedokázala otvoriť rokovanie, SaS urobila obštrukciu

Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) sa nepodarilo otvoriť riadnu 72. schôdzu Národnej rady SR (NR SR) ani na druhý pokus. Prezentovalo sa totiž len 71 poslancov, Národná rada SR teda opäť nebola uznášaniaschopná. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, sa musí prezentovať aspoň 76 poslancov. Prvýkrát o 9:00 sa prezentovalo 64 poslancov. Koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí má spolu 69 poslancov. Predseda parlamentu začiatok schôdze odložil na utorok 20. septembra.

14.09.2022 09:20 , aktualizované: 15:55
nr sr, parlament Foto: ,
Poslancom sa nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo uznášaniaschopné.
debata (401)

Hegera prekvapilo, že parlament nebol uznášaniaschopný

Premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) prekvapilo, že parlament nebola v stredu uznášaniaschopný. Pri otvorení schôdze počítal s podporou poslancov SaS. Podľa jeho slov boli dohodnutí, uviedol po rokovaní vlády. Poukázal, že v druhom čítaní sú návrhy koalície, ktorej súčasťou bola ešte SaS. „Mali sme koaličnú dohodu, že tieto návrhy prejdú cez vládu a parlament,“ zdôraznil premiér.

Matovič: Teraz nie je vhodný čas na to, aby si poslanci robili z parlamentu srandu

Teraz nie je vhodná doba na to, aby si poslanci robili z parlamentu srandu, vyhlásil minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič. Zároveň vyzval voličov tých politikov, ktorí „dnes v parlamente štrajkovali miesto toho, aby pracovali,“ aby im vysvetlili, že teraz nie je čas na takéto správanie a nepatrí sa chodiť do roboty a nepracovať. „Ja pevne verím, že takto za týždeň sa parlament rozbehne a budeme hľadať spoločné riešenia, ako ľuďom pomôcť a nie liečiť si tu svoje vlastné boliestky a aplikovať svoju vlastnú pomstychtivosť,“ povedal Matovič. Pripomenul, že na Slovensku je inflácia na rekordnej úrovni 14 percent, no zároveň dodal, že rekordnú úroveň dosahuje na celom svete. Matovič sa nazdáva, že na Slovensku sa už blíži k svojmu vrcholu. „Keď si pozrieme okolité krajiny ako Česko, Maďarsko, Poľsko, tak sú na tom z pohľadu inflácie výrazne horšie ako Slovensko,“ poukázal šéf rezortu financií.

Marian Repa aktual Čítajte viac Trapas so zablokovaným parlamentom. Kde boli Pročko, Kozelová a ďalší poslanci z OĽaNO?

SaS chce o dôležitých bodoch rokovať na mimoriadnej schôdzi

Poslanci za SaS nepomohli v stredu otvoriť riadnu schôdzu, pretože chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík, ktorý už sedí v parlamentnej lavici. Pokiaľ sa nepodarí otvoriť schôdzu ani v utorok (20. 9.), SaS chce iniciovať mimoriadnu schôdzu, na ktorej by sa rokovalo o pristúpení Švédska a Fínska do NATO a o ďalších dôležitých návrhoch, napríklad o zvládaní energetickej krízy.

Sulíka prekvapilo, že nikto z koalície nechcel s nimi rokovať. Pýtal sa, či toto všetko stojí za to, aby ostal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) „prilepený na svojej stoličke“. Dodal, že ak sa nepodarí dohodnúť na mimoriadnej schôdzi, SaS riadnu schôdzu napokon pomôže otvoriť, pretože nechce dlhodobo blokovať parlament.

VIDEO: Sulík reaguje na Tabák

Video
Na tlačovú besedu SaS prišla aj poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina), ktorá poslancov SaS označila za najväčšiu brzdu krajiny a odkázali im, že by sa mali hanbiť. Čo na to Sulík?

„Chceli sme vidieť, ako si vládna koalícia predstavuje vládnutie, najmä tú časť, ktorá sa týka národnej rady, to znamená, ako chcú schvaľovať dôležité zákony, a chceli sme vidieť, či sú v stave otvoriť schôdzu,“ ozrejmil Sulík s tým, že najmä poslanci OĽaNO by sa mali zamyslieť, že keď nie sú schopní otvoriť schôdzu, či je správne držať jedného človeka prilepeného na stoličke, ktorý je „osobne zodpovedný za väčšinu problémov, ktoré má vláda“. SaS chce podľa neho podporovať riešenia pre ľudí, no Sulík si myslí, že to treba vyrokovať. Vyzval preto OĽaNO a zvyšok koalície, že ak sa chcú na niečom dohodnúť, SaS je pripravená.

Poslancom sa nepodarilo ani na druhý pokus...
Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS nepomohli...
+7Predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme...

Strana ide pripraviť návrh na odvolanie Matoviča

SaS potvrdila, že pracuje na návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie ministra. Je to podľa Sulíka otázka dní. Na iniciovanie odvolávania potrebujú 30 podpisov od poslancov. Na podporu chcú osloviť koaličných poslancov a dať možnosť aj poslancom OĽaNO podpísať sa pod návrh na odvolanie. Následne majú rokovať aj s poslancami pôsobiacimi v neparlamentnom Hlase. Poslancov, ktorí sú v ĽSNS a mimoparlamentnej Republike, proaktívne oslovovať nebudú. „Necháme to otvorené, keď podporia, bude podporené, keď nie, nebude,“ dodal Sulík.

Šéf SaS tiež informoval, že ich klub sa zdrží pri hlasovaní o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Sulík si myslí, súčasťou Ústavy SR by mala byť možnosť rozpustenia parlamentu a aby si poslanci vedeli skrátiť volebné obdobie. Hlas avizoval, že o podpore návrhu na odvolanie Matoviča sú ochotní rokovať, ak SaS podporí ich návrh na zmenu ústavy, ktorá by viedla k predčasným voľbám.

VIDEO: Gröhling: Heger, Matovič a Remišová nevedia vládnuť
Video

SaS vopred avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus preto neplánovala podporiť otvorenie schôdze. Predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša prekvapilo, že sa SaS po odchode z vlády chystala schôdzu blokovať. Dodal, že OĽaNO nemá žiadne dohody s nikým mimo trojkoalície a jej bývalých poslancov o prezentovaní sa na schôdzi.

Naď: Neotvorenie schôdze je neskutočnou trápnosťou a drzosťou

Poslanci by mali robiť to, za čo sú platení a nie zle, vyhlásil minister obrany a člen hnutia OĽaNO Jaroslav Naď. Dodal, že miestnosť NR SR bola plná poslancov, no aj napriek tomu sa im nepodarilo otvoriť 72. schôdzu. „Poslanci strany Sloboda a Solidarita, mafie a fašistov odsúhlasili, že rokovať nebudú a na grémiu sa dohodli, že najbližšie sa stretnú až v utorok 20. septembra, hanba," napísal minister na sociálnej sieti. Naď celú situáciu nazval neskutočnou trápnosťou a drzosťou.

VIDEO: Naštvaný minister Naď pokrikoval na Krúpu, ktorý prešiel k SaS
Video

Minister obrany uviedol, že na schôdzi sa malo hneď v úvode rokovať aj o dvoch dôležitých bodoch z rezortu obrany. „Prvý bod je novelizácia zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Zákon sme prepracovali po dvojročnej práci aj za účasti vojakov, od ktorých sme dostali vyše 500 podnetov," tvrdí minister. Ten dodal, že na zákone spolupracoval i s členom poslaneckého klubu SaS Jurajom Krúpom, ktorý podľa Naďa odmietol o tom rokovať pre „trápne politikárčenie." Ako uvádza minister, druhý bod sa týkal mandátu pre slovenských vojakov, aby mohli pôsobiť v jednotke NATO na Slovensku. „Je to najmä z praktických dôvodov a veľmi dôležité. Kvôli trápnemu politikárčeniu SaS, mafie a fašistov sme o tom nemohli rokovať. Politikárčiť o témach NATO? To je tá zahraničnopolitická zodpovednosť SaS?," pýta sa Naď.

Šipoš kritizoval obštrukciu, OĽaNO chce so SaS rokovať

Hnutie OĽaNO je pripravené so stranou SaS rokovať aj ihneď. Vyhlásil to šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš. Nerozumie vyhláseniam SaS, že sa nesnažili rokovať. Tvrdí, že ich požiadal o spoluprácu a stretnutie ešte v utorok (13. 9.). Šéf SaS Richard Sulík mu napokon podľa jeho slov potvrdil, že budú rokovať.

Šipoš kritizoval opozíciu, ako aj poslancov za SaS, že sa v stredu rozhodli nepracovať a obštrukciami paralyzovať parlament, hoci sedeli v pléne.

„Pozývame ich za rokovací stôl, kde sa dohodneme na spoločnom postupe,“ povedal Šipoš na stredajšej tlačovej konferencii. S SaS nakoniec majú rokovať. „Uvidíme, ako sa budú vyvíjať, či budú konštruktívni, či si budú stáť za svojimi slovami,“ doplnil. Ľudia podľa neho nemôžu byť rukojemníkmi opozície, a to najmä v čase, keď treba schváliť pomoc.

VIDEO: Šipoš: SaS sa rozhodla byť súčasťou partie s Ficom, Pellegrinim a spol.
Video

Šipoš nemá informácie o tom, že by sa chceli poslanci OĽaNO podpísať pod návrh na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). V najbližších dňoch budú podľa neho predsedovia strán informovať o tom, či bude nová koaličná zmluva alebo sa pripraví len jej dodatok. Noví štátni tajomníci by podľa Šipoša mali byť odborníci. Kľúčové je podľa neho sadnúť si s SaS a na rovinu si povedať, na ktoré pozície majú nárok. Pri predsedoch výborov je podľa neho obrovský nepomer. V prvom rade sa musia podľa Grendela dohodnúť na otvorení schôdze.

Smer chce ako prvú na schôdzi prerokovať zmenu ústavy a predčasné voľby

Smer navrhne, aby sa ako prvý bod na riadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v utorok 20. septembra prerokovala zmena Ústavy SR týkajúca sa predčasných volieb. Uviedol to predseda strany Robert Fico po tom, ako sa v stredu nepodarilo otvoriť rokovanie parlamentu. Ak sa program schôdze takto neupraví, nevylúčil prípadnú obštrukciu spolu so zvyškom opozície. Smer trvá na potrebe predčasných volieb, naďalej to považuje za jediné demokratické riešenie situácie.

VIDEO: Fico: Krajina potrebuje predčasné voľby. Ešte viac sa ukazuje úbohosť prezidentky
Video

„Nevylučujem, že pokiaľ tento bod neprejde a nebude zaradený ako číslo jeden, že sa opozícia dohodne na obštrukcii, nech SaS ukáže, ako vážne to myslí so svojím opozičným pôsobením,“ uviedol Fico. Poukázal na aktuálnu krízu. Dodal, že úlohou opozície nie je vládnuť, ale vyvolať predčasné voľby.

Líder Smeru podčiarkol, že máme nefunkčnú vládnu koalíciu. Ukázalo sa to podľa neho pri stredajších neúspešných pokusoch o otvorenie schôdze NR SR. „V čase, keď je krajina v rozvrate, keď množstvo ľudí trpí a bude viac trpieť pre neschopnosť vlády, nie sú schopní poslanci vládnej koalície vytvárať elementárnu väčšinu potrebnú na prijímanie zákonov v parlamente,“ podotkol.

Pellegrini kritizuje nefunkčnú koalíciu

Vládna koalícia nedokázala dodať pri otvorení schôdze Národnej rady (NR) SR ani len všetkých svojich poslancov, riešením sú predčasné voľby. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini po stredajších neúspešných pokusoch o otvorenie riadnej schôdze. Vyzval preto parlamentné strany na podporu zmeny Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá by mohla umožniť vypísanie predčasných volieb.

VIDEO: Pellegrini žiada predčasné voľby
Video

„Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) a ním vedená koalícia neodkázala do parlamentu priviesť ani len svojich 72 poslancov, ktorí deklarujú podporu vládnej koalície, a schôdzu sa ani na dva pokusy nepodarilo otvoriť,“ skonštatoval Pellegrini. Podotkol, že koalícia nedokázala riadne fungovať ani s ústavou väčšinu.

Riešenie vidí v predčasných voľbách. Apeluje na poslancov, aby podporili zmenu ústavy týkajúcu sa skrátenia volebného obdobia NR SR. Následne by sa podľa neho malo zvolať rokovanie politických strán o prípadnom termíne predčasných volieb. Ak to nebudú schopné urobiť jednotlivé strany, vyzval na takýto krok prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Následne sa podľa jeho slov môžu voľby vypísať a do ich konania sa môžu prijímať zákony na pomoc ľuďom.

V súvislosti s pomocou ľuďom v čase krízy podotkol, že na vládnutie je tu vládny kabinet. „Máme vládu, nech vládne. Začala s 93 poslancami. Nevydierajte nás citovo, aby sme podržali vládu Hegera a Matoviča. Ak vedia vládnuť, nech vládnu, na to nepotrebujú opozíciu,“ podotkol expremiér. Ak premiér vládnuť nevie, mal by podľa neho odísť.

Pellegrini si vie predstaviť rokovanie s SaS o možnom odvolaní Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií. Ak by sa aj vyhlásili predčasné voľby, Matovič by podľa neho nemal do ich termínu ostávať vo funkcii, pretože dokáže napáchať ešte viac škody.

401 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #SASKA