Kauza Dobytkár: Kaliňák kritizoval prokurátora a vravel o falošných svedectvách

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje proces v korupčnej kauze Dobytkár. V lavici obžalovaných nechýbajú mená ako Martin Kvietik, Juraj Kožuch či Norbert Bödör. Ten opäť prišiel so svojimi obhajcami Marekom Parom a Robertom Kaliňákom.

14.09.2022 12:38 , aktualizované: 15:15
debata (1)

VIDEO: Kaliňák upozornil na hrubú manipuláciu počas prípravného konania

Video

Na hlavnom pojednávaní v stredu vypovedal bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír Partika. Reagoval aj na výpoveď ďalšieho z obžalovaných Ľubomíra Kropila, ktorý sa priznal už v prípravnom konaní. Na súde však priznal vinu len čiastočne s tým, že sa podieľal na nepriamej korupcii a podplácaní. Jeho úlohou bolo vypracovávať projekty pre žiadateľov o dotácie zo štrukturálnych fondov tak, aby uspeli. Výrazne mu vraj pomáhal práve Partika. Pôvodne o ňom tvrdil, že za poradenstvo mal dostať tri milióny eur, no pred senátom už hovoril niečo iné. V rokoch 2012 až 2016 mu vraj dal dokopy „len“ 40-tisíc eur.

Partika sa v stredu vyjadril k tabuľkám, ktoré našli policajti u Kropila – majú sa v nich nachádzať sumy úplatkov. Tie sa však podľa neho nezhodujú s číslami v obžalobe a z ničoho ho neusvedčujú. O slovo sa prihlásil aj Kaliňák, ktorý upozornil na hrubú manipuláciu počas prípravného konania. Spomenul pritom medializované informácie o praktikách Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v ostatných dvoch rokoch. Požiadal o doloženie dôkazov zo spisu policajnej inšpekcie, lebo je podľa neho pravdepodobné, že k tomu mohlo dôjsť aj v kauze Dobytkár.

VIDEO: Začal sa proces v kauze Dobytkár. Bödöra obhajujú Kaliňák a Para.

Video

Nasledovali otázky prokurátora Rastislava Hrušku. Ten sa okrem iného Partiku pýtal, aký mal s Kropilom vzťah. Odvetil, že mu pomohol dostať sa na PPA, za čo mu bol vďačný. Tvrdil, že Kropil od neho za to nič nechcel.

Kaliňák počas prestávky reagoval, že nielen z medializovaných informácií, ale tiež z dôkazov, ktoré nikto nevyvrátil, sa vie o hrubom slovníku vyšetrovateľov. Spomenul pritom zverejnené esemesky a výpovede kľúčových svedkov, ktorí boli v tom čase aktívnymi členmi NAKA. „Nie je možné dosiahnuť spravodlivý súd bez toho, aby sme nemali k dispozícii všetky informácie o manipulácii trestných konaní v prípravnom konaní,“ povedal. Podčiarkol, že ide o závažné slová o vyrábaní dôkazov, vydieraní či mučení jednotlivých obvinených.

„V tejto kauze osobitne. Veď prokurátor Hruška nedovolil manželke dozvedieť sa o zdravotnom stave jej muža. O jeho smrti sa dozvedela až o niekoľko dní,“ spomenul prípad Ľubomíra Krivočenka. „My sa tu bavíme o sprostredko­vateľských províziách, no ešte som nepočul, že by za to bol, kdekoľvek na svete, trest smrti. Čiže neexistuje logická odpoveď, prečo neumožnili prístup k obvinenému Krivočenkovi, ktorý by mal teraz možnosť rozbiť celú obžalobu,“ mieni Kaliňák.

Všetky esemesky policajtov z NAKA podľa Kaliňáka potvrdzujú, že im vyhovovalo, keď im obvinení vo väzení umierali. „Už ich je takmer desať, z nich sedem veľmi nevysvetliteľných. Ukazuje sa, že mohlo dochádzať k zavádzaniu špecializovaného súdu podávaním falošných svedectiev,“ poznamenal. Vzápätí kritizoval otázky prokurátora, ktorý podľa neho celé doobedie nebol schopný pýtať sa na samotný trestný čin.

„Bavili sme sa, že či sa mali radi (Partika s Kropilom, pozn. red.), ako sa rozprávali o živote a súkromí. Hlavnému obvinenému ale nevedel položiť otázku vo veci samotnej korupcie,“ doplnil Kaliňák.

V kauze korupcie spojenej s PPA čelí obžalobe osem fyzických a päť právnických osôb – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #kauza Dobytkár