Slovenská pošta vydá známku Solidarita s Ukrajinou

Známku Solidarita s Ukrajinou s nominálnou hodnotou 75 centov vydá Slovenská pošta v piatok 16. septembra. Je na nej motív plačúcej utečenkyne z Ukrajiny, ktorá našla azyl na území Slovenska.

15.09.2022 18:17
Známka UA Foto:
debata (34)

Poštová známka rozmerov 44,1 × 26,5 milimetrov vrátane perforácie vyjde vo forme tlačového listu s 50 známkami. Emisiu poštovej známky vybrali z návrhov diel slovenských a ukrajinských umelcov v rámci výstavného projektu Solidarita s Ukrajinou. Autorom výtvarného návrhu známky je Peter Konečný. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Súčasne s poštovou známkou vydá Slovenská pošta aj obálku prvého dňa (FDC) s dátumom 16. septembra a domicilom Bratislava, na ktorej je motív ruky s víťazným gestom a useknutými prstami znázorňujúcimi prinesené obety. „Motívom FDC pečiatky je kráčajúca loď symbolizujúca potopený ruský krížnik pri Haďom ostrove,“ doplnila Dorčáková. Autorom obálky prvého dňa FDC a FDC pečiatky je Mykola Kovalenko.

Slovenské hranice prekročilo od začiatku ruskej agresie na Ukrajine 24. februára 2022 viac než 700-tisíc občanov Ukrajiny, predovšetkým žien a detí. Mnohí utečenci pokračovali do iných krajín, no viac než 90-tisíc požiadalo o ochranu Slovenskú republiku.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #známka #vojna na Ukrajine