Maratón „prejavov“ na súde pokračuje: Brhelovci vyhlásili nevinu

Doslova rečníckym maratónom obhajcov pokračoval proces v kauze Mýtnik na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Medzi obžalovanými je aj oligarcha Jozef Brhel spájaný so stranou Smer. Advokáti svojimi dlhotrvajúcimi vyjadreniami k obžalobe „dráždili“ predsedu senátu Jána Hrubalu. Ten ich neraz musel prerušiť.

11.10.2022 12:25 , aktualizované: 17:02
Jozef Brhel Foto: ,
Podnikateľ Jozef Brhel na ŠTS v Banskej Bystrici. 11. október 2022
debata (7)

„Vyjadrujte sa len k obžalobe. Dôkazy prídu na rad až neskôr,“ napomenul Hrubala po asi hodinovom „prejave“ jedného z piatich advokátov obžalovaného Jozefa Brhela. Obhajcovi Romanovi Kerakovi pripomenul, že v tejto fáze konania mál len predostrieť stanovisko k obžalobe. Zároveň sa ho opýtal, na koľko ešte odhaduje trvanie svojho vyjadrenia.

„Približne raz toľko,“ podotkol Kerak a v súdnej sieni to zašumelo. Hrubala sa tiež nezatváril nadšene, no nechal ho pokračovať. Advokát naozaj skončil až takmer po dvoch hodinách. Okrem iného hovoril o procesných pochybeniach či porušení práva jeho klienta na obhajobu. Spomenul tiež Brhelov zlý zdravotný stav po jeho zadržaní vlani vo februári, keď vraj skončil na psychiatrii. Tvrdil, že po ukončenej práceneschopnosti mu prokurátor Ondrej Repa neumožnil preštudovať spis.

„Žiadam prokurátora o reflexiu a aby ustúpil od podania obžaloby. Ak nie, žiadam súd o zastavenie trestného konania voči Brhelovcom,“ dodal Kerak.

jozef brhel Čítajte viac Podnikateľ Brhel a jeho syn sa postavili pred sudcu. Dohodu o vine a treste odmietli

Historický exkurz

Po ňom dostal slovo Ľubomír Havlík, ktorý zastupuje obžalovaného Milana Gregu. „Nebudem konkurovať mojim predrečníkom,“ podotkol, pričom sa mnohí pousmiali. Naozaj to dodržal, no po ňom „nastúpil“ Dávid Lindtner. Tento bývalý bratislavský sudca obhajuje, spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca. Kaliňák už predtým zdôraznil, že žaloba je mimoriadne slabá. Prokurátor podľa neho jednoznačne ukázal, že najskôr boli páchatelia, až potom sa k nim dorábali skutky. Proces označil za politický.

Jozef Brhel mladší na ŠTS v Banskej Bystrici.... Foto: Eva Štenclová, Pravda
jozef brhel ml. Jozef Brhel mladší na ŠTS v Banskej Bystrici. 11. október 2022

Lindtner senátu, ktorého členmi sú aj Ján Giertli a Rastislav Stieranka, hovoril, že obžaloba jeho klienta je nedôvodná. Zachádzal do podrobností, pričom ho Hrubala viackrát zastavil. „Nejde tu o historický exkurz, vyjadrujte sa k obžalobe,“ upozornil ho. Lindtner podobne ako Kerak adresoval prokurátorovi slová o odstúpení od obžaloby. „My potom nebudeme žiadať štát o odškodnenie,“ dodal. Na záver všetci obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. K ich výpovediam sa súd už v utorok nedostal. Pojednávanie má pokračovať budúci týždeň. V prípade dokázania viny hrozí Jozefovi Brhelovi a ostatným obžalovaným, medzi ktorými je aj jeho syn Jozef Brhel mladší, desať až pätnásťročné väzenie.

Vykonštruovaný proces?

Obžalobu v kauze Mýtnik, ktorá sa týka korupcie a predražených tendrov na Finančnej správe, podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na šesť osôb ešte vo februári. Konkrétne sú to: podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia Finančnej správy Milan Grega a architekt Miroslav Slahučka. V prípade figurujú tiež bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na 45 miliónov eur. Obžaloba sa týka piatich skutkov. V jednom ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V ďalšom o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a vo zvyšných troch o zločin prijímania úplatku.

VIDEO: Najskôr boli páchatelia, až potom sa dorábali skutky, uviedol Kaliňák.
Video

Jozefa Brhela staršieho zadržali a obvinili z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z prijímania úplatku minulý rok začiatkom februára. Spoločne s podnikateľom Michalom Suchobom, ako organizovaná skupina, mal manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala firma Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.

Vlani koncom novembra Brhela z väzby prepustili. Najvyšší súd nesúhlasil s jej ďalším predlžovaním, takže po deviatich mesiacoch sa konečne mohol nadýchnuť na slobode. Spáchanie skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, od začiatku popiera a celý proces považuje za vykonštruovaný.

VIDEO: Jozef Brhel a jeho syn na súde v kauze Mýtnik.

Video

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Jozef Brhel #Kauza Mýtnik