Pokračovanie článku: Grilovanie kandidátov na ombudsmana: Padli ostré slová i nemiestne výroky

Kandidáti na ombudsmana

zväčšiť Róbert Dobrovodský Foto: Pravda, Robert Hüttner
Róbert Dobrovodský Róbert Dobrovodský

Róbert Dobrovodský

Je dlhoročný právnik, ktorý aktuálne pôsobí ako vysokoškolský pedagóg na Katedre občianskeho a obchodného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Je členom Legislatívnej rady vlády a členom Komisie pre tvorbu práva pri Ústavnoprávnom výbore NR SR. V roku 2010 pripravoval novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorej súčasťou bolo zavedenie povinného zverejňovania zmlúv. Počas svojej 17-ročnej praxe napomáhal ochrane základných ľudských práv a slobôd u maloletých detí, spotrebiteľov brániacich svoje vlastnícke a majetkové práva. Venoval sa aj seniorom, osobám, ktoré pre svoj zdravotný stav nemôžu brániť svoje práva. Od roku 2014 viedol expertnú skupinu na prípravu najväčšej reformy rodinného práva od roku 2005. Angažoval sa v kauzách šesťročného Marka, ktorého uprostred hodiny úradník pri výkone rozhodnutia brutálne vytiahol z triedy, ako aj v kauze utýranej Lucky. Jeho kandidatúru podporilo 27 poslancov. Je asistentom poslankyne Kataríny Hatrákovej, ktorá ho navrhla.

zväčšiť Maroš Matiaško Foto: Pravda, Robert Hüttner
Maroš Matiaško Maroš Matiaško

Maroš Matiaško

Okrem práva študoval psychológiu a filozofiu. Viac ako 15 rokov sa ako advokát špecializuje na ľudské práva. Skúsenosti získal na rôznych pozíciách vrátane medzinárodných súdov. Viac ako dva roky pracoval na Európskom súde pre ľudské práva a v súčasnosti vyučuje ľudské práva na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Spolupracuje s kanceláriou ombudsmana aj v Českej republike. V oblasti legislatívy považuje za svoj najväčší prínos účasť v komisii pre Občiansky zákonník v Českej republike, kde sa podieľal na reforme systému spôsobilosti na právne úkony. Zastupoval aj v prípade, ktorý sa týkal nezákonného používania klietkovej postele v sociálnych službách, kde došlo k prelomovému rozhodnutiu. Ide o prvé rozhodnutie vo vzťahu k nezákonnosti klietkových postelí na svete. Podporilo ho 20 poslancov a navrhol ho Dominik Drdul (OĽaNO)

zväčšiť Marián Török Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marián Török Marián Török

Marián Török

Török pôsobil desať rokov ako generálny tajomník Kancelárie verejného ochrancu práv. Verejných ochrancov práv v minulosti zastupoval v teréne, ale aj v zahraničí na multilaterálnych stretnutiach Európskej siete ombudsmanov (ENO), aj predstaviteľov Európskeho regiónu Medzinárodnej ombudsmanskej inštitúcie (IOI) a aj počas stretnutí ombudsmanov visegrádskej štvorky. Posledné štyri roky pôsobil ako externý spolupracovník generálneho tajomníka Európskeho ombudsmanského inštitútu Dr. Josefa Siegeleho. Podporilo ho 16 poslancov a navrhla ho poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková. Vyštudoval fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov Banskej Bystrici a právo na univerzite v Mníchove. V priebehu rokov pôsobil na viacerých ministerstvách a aktuálne pôsobí v Rade pre štátnu službu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsman #verejný ochranca práv #verejné vypočutie