Parlamentu sa podarilo otvoriť schôdzu, poslanci budú o novele rozpočtu rozhodovať v zrýchlenom konaní

Schôdzu sa síce otvoriť podarilo, no štátny rozpočet ako celok stále nemá istú podporu. Poslanci budú rozhodovať o dodatku k štátnemu rozpočtu vo výške 1,5 miliardy eur.

18.10.2022 11:00
Poslanci na schôdzi parlamentu Foto: ,
Poslanci na schôdzi parlamentu.
debata (14)

Poslancom sa schôdzu nepodarilo otvoriť celkovo trikrát. Dvakrát v piatok 7. októbra a raz v utorok 11. októbra. Plénum totiž nebolo uznášaniaschopné kvôli obštrukciám opozície.

parlament Čítajte viac Schôdzu parlamentu k rozpočtu SaS pomôže odblokovať. S tým budúcoročným však nesúhlasí

Aktualizované 11:30 Do rozpravy sa ústne prihlásil Marián Viskupič. „Potvrdzuje, vláda akcpetovala všetky naše podmienky a pôvodný návrh, voči ktorému sme mali zásadné výhrady, stiahla,“ uviedol Viskupič.

Aktualizované 11:25 Poslanci idú hlasovať o novele k štátnemu rozpočtu. Za bolo všetkých 94 prítomných poslancov. Poslanci teda prerokujú novelu v skrátenom legislatívnom konaní, prvé čítanie uvádza minister práce Milan Krajniak.

Aktualizované 11:24 Parlament neschválil uznesenie Smeru o zneužívaní OČTK v trestnom konaní pri vyšetrovaní závažných trestných činov. Za hlasovali okrem opozície aj poslanci Sme rodina.

Aktualizované 11:11 Poslancom sa podarilo schôdzu otvoriť. Prítomných je 94 poslancov, Národná rada je uznášaniaschopná. Hlasovalo však len 19 poslancov, 75 nehlasovalo.

Aktualizované 11:09 Poslanci v úvode privítali Jána Kerekrétiho. Ten 29. septembra skolaboval v rokovacej sále a do nemocnice ho musela previezť záchranka. Zároveň predložili dva procedurálne návrhy. Anna Zemanová požiadala o zaradenie návrhu na zavedenie Inštitútu partnerského spolužitia do ďalšej schôdze. Minútou ticha si uctili obete streľby na Zámockej.

SaS pomôže schôdzu odblokovať

Liberáli schôdzu pomôžu otvoriť, no so štátnym rozpočtom na budúci rok ako celkom nesúhlasia. Rozpočet pre zdravotníctvo je likvidačný, tvrdí poslankyňa Cigániková (SaS). Len na príklade zdravotníctva sa dá podľa poslankyne Jane Bittó Cigánikovej (SaS) preukázať akým spôsobom minister financií a vládni poslanci zavádzajú verejnosť.

Veronika Remišová Čítajte viac Ministri a premiér kritizujú poslancov: Ak si to chcú rozdať, nech sa páči, keď sa skončí zima

„Oni porovnávajú plánovaný rozpočet z októbra 2021 s plánom na rok 2022, pričom ignorujú skutočne minuté peniaze na rok 2022,“ hovorí poslankyňa s tým, že na rozdiel o deklarácie, že do zdravotníctva pôjde viac peňazí dostáva o 83 miliónov eur menej. „Je to jednoducho likvidačný rozpočet,“ uzatvára poslankyňa.

Obštrukcie a bianko šek

Rokovanie presunuli pre obštrukciu opozície. Plénum opakovane nebolo uznášaniaschopné pri hlasovaní o tom, či pôjde do druhého čítania novela štátneho rozpočtu na tento rok. Smer-SD žiadal zvýšenie rozpočtu len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. Liberáli označili návrh za bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a žiadali zapracovanie konkrétnych položiek, na ktoré financie pôjdu. Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš hovoril o pomoci ľuďom.

zväčšiť Poslanci opäť neotvorili schôdzu a zablokovali... Foto: SITA, Diana Černáková
Poslanci opäť neotvorili schôdzu a zablokovali parlament Poslanci opäť neotvorili schôdzu a zablokovali parlament

Vláda koncom týždňa opakovane schválila zvýšenie príjmov aj výdavkov štátneho rozpočtu na tento rok približne o 1,5 miliardy eur. Súčasťou materiálu už je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Kabinet požiadal parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Podľa návrhu sa celkové príjmy rozpočtu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj výdavky. Rezort práce dostane 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri a 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny. Ministerstvo hospodárstva SR dostane na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu 200 miliónov eur. Na programe schôdze ostalo poslancom ešte zopár neprerokovaných bodov, viaceré už presunuli na ďalšie riadne rokovanie. To sa má začať po ukončení 72. schôdze.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #štátny rozpočet #schôdza #SASKA