V septembri na Slovensku zomrelo najmenej ľudí v roku 2022

Na Slovensku v septembri zomrelo 4 110 ľudí, čo je najmenej v roku 2022. Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehového systému. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v septembri 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

26.10.2022 09:23 , aktualizované: 09:40
debata (2)

Celková úmrtnosť bola v septembri o 0,4 percenta nižšia ako päťročný priemer rokov 2015 – 2019. „Ovplyvnil to nižší počet zomretých na jednu z najčastejších príčin zomierania – nádorové ochorenia. K poklesu septembrových hodnôt úmrtnosti v porovnaní s predpandemickými hodnotami prispel aj 30-percentný pokles počtu zomretých na vonkajšie príčiny chorobnosti a úmrtnosti nižší počet zomretých na infekciu COVID-19,“ vysvetlila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Výrazne horšia Žilina

Z regionálneho hľadiska sa situácia zhoršila v Žilinskom kraji, kde počet úmrtí v septembri vzrástol o vyše 10 percent nad priemernú hodnotu posledných piatich rokov pred pandémiou. V porovnaní s 5-ročným priemerom rokov 2015 – 2019 bol počet zomretých vyšší ešte v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Najvýraznejšie zlepšenie situácie zaznamenal Banskobystrický kraj. Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v septembri 78 osôb. Ich počet sa za posledné tri mesiace po prvýkrát znížil a s takmer dvojpercentným podielom na celkovej úmrtnosti klesla zo šiestej na ôsmu priečku spomedzi 22 skupín ochorení.

Zákaz vychádzania / Lockdown / Čítajte viac Lockdowny sú zbytočné, ukazujú dáta z USA

Najčastejšími príčinami úmrtí v deviatom mesiaci tohto roka boli choroby obehovej sústavy, ktoré tvorili 47 percent úmrtí (takmer dvetisíc osôb) a nádory so štvrtinovým podielom (tisíc osôb). Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny zomierania. Na choroby obehovej sústavy zomrelo v septembri oproti priemeru predošlých piatich rokov o takmer jedno percento viac osôb. V prípade nádorov to bolo o deväť percent menej zomretých, ako predstavuje päťročný priemer pred pandémiou. Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali v septembri úmrtia na choroby dýchacej sústavy (osem percent), tráviacej sústavy (šesť percent) a vonkajšie príčiny úmrtí (štyri percentá).

seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte viac Pandémia Slovákom skrátila život o 33 mesiacov. Naopak, Nórom predĺžila o 1,7 mesiaca
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #úmrtnosť