Vnútro podpísalo kúpu nových policajných áut, jedno vyjde na 55-tisíc eur

Ministerstvo vnútra uzavrelo zmluvy na nákup 752 nízko-emisných áut pre políciu. Zaplatí ich z plánu obnovy. Celková suma pätice kontraktov zverejnených v Centrálnom registri zmlúv predstavuje 41,6 milióna eur. Jedno auto tak v priemere vyjde na vyše 55-tisíc eur.

28.10.2022 10:59
policajné auto Foto:
Nový dizajn policajných vozidiel prezentovaný počas autosalónu v Nitre 13. októbra 2022.
debata (9)

„Dodávatelia majú po podpise zmluvy maximálne 410 dní na dodanie vozidiel, pričom prvé vozidlá by mohli byť dodané už v marci 2023," priblížil minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Autá dodajú v novom dizajne.

Video

Vozidlá dodajú spoločnosti Kia Bratislava, Todos, Eurent Slovakia a Škoda Auto. Z celkového počtu je 654 automobilov s plug-in hybridným pohonom (PHEV) určených priamo pre výkon činností Policajného zboru, 98 automobilov na čisto elektrický pohon pre realizáciu administratívno-prevádzkových činností na úrovni Prezídia Policajného zboru a krajských a okresných riaditeľstiev.

Nové policajné autá budú maž žlto-modrý dizajn. „Používa sa vo viacerých krajinách. Je to výrazný posun, približujeme sa k štandardu v Európskej únii. Žltá, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, má vysokú viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok,“ skonštatoval policajný prezident Štefan Hamran.

Nový polep na policajnom aute

Namiesto aktuálnej žlto-zeleno-bielej budú polepy áut žlto-modrej farby. „Nové farby používajú polície naprieč Európou. Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, má vysokú viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok. Kombinácia týchto farieb je považovaná celosvetovo za farbu polície,“ zdôraznil policajný prezident Štefan Hamran.

Fotogaléria
Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne...
Policajný prezident Štefan Hamran pri...
+6Bočný pohľad na nový polep na BMW radu 3 combi

Rezort plánuje podľa hovorkyňa MV Zuzany Eliášovej v najbližších dňoch uzavrieť zmluvy aj na 57 vozidiel Kia Sportage v civilnom prevedení, ako aj 33 áut značky Škoda Octavia Combi V pre potreby enviropolície. Úsek boja proti envirokriminalite má dostať aj 14 PHEV SUV v prevedení do náročnejšieho terénu. Víťaz zákazky by mohol byť známy v druhej polovici novembra 2022. Uzavreté sú aj zmluvy na 93 čisto elektrických osobných automobilov v civilnom prevedení KIA EV6 a 83 Škoda ENYAQ 60.

Ministerstvo vnútra SR má vo vozovom parku 905 vozidiel, ktoré majú viac ako 15 rokov, 1 934 áut prekročilo vek 12 rokov, 801 vozidiel má najazdených viac ako 300 000 kilometrov, 1 440 áut viac ako 250 000 kilometrov a 2 289 vozidiel viac ako 200 000 kilometrov, 2 119 vozidiel najazdí v priemere ročne viac ako 22 500 kilometrov.

Proces verejného obstarávania k nabíjacím staniciam je aktuálne vo finálnej fáze.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #policajné autá