Súd oslobodil Jankovskej sestru, ktorá rozhodovala v kauze miliónových zmeniek

Najvyšší správny súd oslobodil sestru bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej Andreu Haitovú v ďalšom disciplinárnom konaní. Nevyhovel tak návrhu exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej preradiť sudkyňu Krajského súdu v Bratislave na súd nižšieho stupňa.

07.11.2022 14:54 , aktualizované: 16:00
debata (11)

Rovnako súd oslobodil aj ďalšiu disciplinárne stíhanú sudkyňu Ivonu Hrčekovú, keďže skutok, ktorého sa mali dopustiť v súvislosti s rozhodnutím v kauze miliónových zmeniek, nie je disciplinárnym previnením. Rozhodnutie je právoplatné.

Kolíková podala voči Andrei Haitovej, ako aj ďalšej sudkyni Ivone Hrčekovej disciplinárny návrh pre ich rozhodnutie, ktorým ako členky senátu Krajského súdu v Bratislave zrušili uznesenie Okresného súdu Bratislava V o zastavení občianskoprávneho konania v kauze miliónových zmeniek. Ich vyplatenie požadoval podnikateľ Marian Kočner.

Podľa Ústavného súdu malo ísť o svojvoľný a nelogický výklad zákona, v ktorom možno badať prvky zneužitia moci. Ústavný súd tiež skonštatoval, že rozhodnutím odvolacieho súdu boli porušené práva spoločnosti Markíza Slovakia ako účastníka konania.

Podľa návrhu rezortu spravodlivosti sa Haitová a Hrčeková, ktorá je v súčasnosti sudkyňou Okresného súdu Bratislava I, svojím rozhodnutím dopustili svojvoľného rozhodnutia hraničiaceho so zneužitím moci. Za to Andrei Haitovej, ktorá je stále sudkyňou Krajského súdu v Bratislave, navrhli preloženie na súd nižšieho stupňa. Obom sudkyniam zároveň navrhovalo ministerstvo znížiť plat o 70 percent na jeden rok.

„Skutok, ktorého sa dopustili, nie je disciplinárnym previnením,“ zdôraznila predsedníčka disciplinárneho senátu Najvyššieho správneho súdu Anita Filová. Zdôraznila, že Najvyšší správny súd nespochybnil závery Ústavného súdu SR, ktorý rozhodol o porušení práv spoločnosti Markíza Slovakia. Dodala však, že Ústavný súd SR nemôže posudzovať konkrétne rozhodnutia sudcov. Zdôraznila, že toto je hlavným cieľom disciplinárneho konania na Najvyššom správnom súde.

Obhajca Andrey Haitovej Jiří Kučera považuje disciplinárny návrh za šikanózny. „Nič z tohto konania sa nestalo, disciplinárne obvinené sudkyne nevydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré by bolo v rozpore s právom,“ podotkol. Poukázal na zaujatosť navrhovateľky. „Nie som si vedomá spáchania disciplinárneho previnenia, ktoré sa mi kladie za vinu,“ uviedla ešte pred vyhlásením rozhodnutia Andrea Haitová. Podotkla, že bola disciplinárne stíhaná za svoj právny názor.

Sestra bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej čelila disciplinárnemu návrhu na zbavenie funkcie sudkyne, ktorý podala ešte v roku 2020 bývalá šéfka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Dôvodom malo byť, že sudkyňa na vypočutí pred súdnou radou údajne klamala o vymazaní 17 kontaktov a komunikácií z mobilného telefónu, ktorý jej v roku 2019 zaistili príslušníci Národnej kriminálnej agentúry. Aj v tejto veci ju však Najvyšší správny súd SR oslobodil.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zmeniek TV Markíza