Mesiac od vraždy na Zámockej: Začala sa séria koncertov pre Matúša a Juraja

Vystúpením hudobných skupín a spevákov si Slovensko uctilo dve obete homofóbnej vraždy, ktoré útočník zastrelil pred mesiacom pri bratislavskom gaybare Tepláreň. Práve tam bol dnes v podvečer koncert, ktorý zároveň odštartoval hlavnú časť programu kultúrnych podujatí na podporu komunity LGBTI+ pod názvom Slovenská tepláreň.

12.11.2022 20:32
tepláreň Foto:
Snímka z koncertu pre Matúša a Juraja na Zámockej ulici 12. novembra 2022 v Bratislave.
debata (154)

„Na tejto ulici bol dokonaný teroristický útok, ktorý je len špičkou ľadovca nenávisti, čo preniká do základov našej spoločnosti. Nenávisť a neúcta voči životu iných je ako rakovina, ktorá požiera slovenskú spoločnosť," povedal z pódia majiteľ baru Roman Samotný. Dodal, že je potrebné efektívne postihovať nenávistné prejavy, zabrániť radikalizácii mládeže či schváliť právnu úpravu životných partnerstiev vrátane možností osvojenia dieťaťa jedného partnera druhým partnerom.

Snímka z koncertu pre Matúša a Juraja na...
Majiteľ Teplárne Roman Samotný v príhovore na...
+3Snímka z koncertu pre Matúša a Juraja na...

Na koncerte vystúpila napríklad známa slovenská kapela Para, ďalej skupina Bez ladu a skladu či spevák ERØ, ktorý je podľa tlače barmanom v podniku Tepláreň, u ktorého devätnásťročný mladík 12. októbra zastrelil dvoch mužov, postrelil jednu ženu a potom spáchal samovraždu. Polícia čin vyšetruje ako teroristický útok. Útočník mal na zozname aj politikov a na sociálnej sieti umiestnil manifest namierený proti členom komunity LGBTI+ a tiež Židom.

Populárna slovenská herečka Emília Vášáryová zase pred návštevníkmi koncertu prečítala otvorený list matky jednej z obetí strelca, ktorá napísala, že je zlomená a zničená. V liste tiež vyjadrila nádej, že vražda prispeje k zmene k lepšiemu.

Na príprave koncertu a sérii ďalších kultúrnych podujatí na podporu komunity LGBTI+ sa podieľa aj člen kapely Bez ladu a skladu Michal Kaščák, ktorý je zároveň hlavným organizátorom hudobného festivalu Pohoda. Kaščák v minulosti tiež organizoval koncerty na pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Hlavná časť programu kultúrnych akcií na podporu komunity LGBTI+ potrvá do 27. novembra. Podľa Kaščáka sa do nich zapojí 354 umelcov a desiatky rôznych subjektov.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej #LGBTI+