Smrteľných nehôd v slovenských horách radikálne pribudlo

Horskí záchranári pomáhali počas letnej turistickej sezóny od polovice júna do konca októbra v 480 prípadoch. V porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie je to nárast o takmer tri percentá. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol i počet smrteľných nehôd o viac ako 56 percent, informuje Horská záchranná služba (HZS).

12.11.2022 21:28
tatry Foto:
Turisti pri Batizovskom plese vo Vysokých Tatrách, kde od 1. novembra platí zimná uzávera turistických chodníkov. Vyššie položené trasy, sedlá a štíty sú zatvorené do 14. júna. Naopak, prístupné ostávajú chodníky vedúce k vysokohorským chatám, okrem Chaty pod Rysmi.
debata

Najviac výjazdov bolo po nehodách zapríčinených pádom na zem, potom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, uviaznutí a zablúdení. Najsilnejšie mesiace, čo sa zásahov týka, boli júl a august. Operačné stredisko tiesňového volania prijalo v hodnotenom období celkovo 548 tiesňových volaní. Nie vo všetkých prípadoch bol potrebný výjazd záchranárov. Volajúcim vedeli operátori HZS hlavne pri zablúdení pomôcť aj telefonickou navigáciou s pomocou lokalizačného linku či aplikácie HZS, ktorú užívatelia častejšie začínajú využívať aj na privolanie pomoci. Operátori bez nutnosti výjazdu horských záchranárov pomohli počas letnej sezóny osobám v núdzi 68-krát.

senior, turistika, výlet Čítajte viac Aj nenáročný turistický výstup sa môže v okamihu zmeniť na boj o život

Záchranári HZS počas leta pomáhali najčastejšie Slovákom, a to v 235 prípadoch, Poliakom 63-krát, českým turistom 62-krát, ostatní boli návštevníci horských oblastí z ďalších 12 krajín.

V spomenutom období záchranári zasahovali aj pri 25 smrteľných nehodách. Priemerný vek osôb, ktoré počas leta zahynuli, je 52,4 roka. V porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie je to percentuálny nárast o 56,25 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #turistická sezóna #vysokohorská turistika