Neistá situácia ohľadom výpovedí stupňuje obavy pacientov

V súvislosti s pokračujúcimi rokovaniami s Lekárskym odborovým združením a s hroziacou hromadnou výpoveďou lekárov, VšZP, ako najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku, ktorá má zodpovednosť za takmer 3 milióny poistencov v krajine, vyzýva zúčastnené strany, aby urobili maximum pre dosiahnutie dohody.

16.11.2022 11:09
debata (1)
Video
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po utorkovom rokovaní na Úrade vlády.

„Aktuálna situácia stupňuje obavy ľudí z toho, že sa o nich od decembra 2022 v nemocniciach nebude mať kto postarať, o čom svedčí aj mimoriadny nápor volajúcich poistencov do call centra VšZP," informovala Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie VšZP.

Obavy o pacientov na Slovensku zdôraznili aj predstavitelia ďalších nemocničných a lekárskych organizácií. „Slovenská lekárska komora (SLK) by si tiež želala, aby sa body memoranda na ďalšie riešenie jasne rozčlenili podľa kompetencií zúčastnených organizácií. Aby sa už pri terajšom rokovaní Národnej rady realizovali tie požadované body memoranda, ktoré si vyžadujú legislatívne zmeny, ako novelizácie zákonov a podobne. Aby sa stručne v prípade bodov, ktoré sa nedajú realizovať okamžite, uviedol presný termín realizácie a zodpovedného za realizáciu," priblížil prezident SLK Pavel Oravec v utorok.

nemocnica, zdravotníctvo Čítajte viac Kde hrozí najviac hromadných výpovedí? Mapa nemocníc a prehľad oddelení

Asociácie štátnych nemocníc (AŠN) SR a Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) ponúkli tiež účasť pri hľadaní kompromisu. „Akceptovať možnosť hromadných výpovedí lekárov v dobe, keď už čelíme ich nedostatku, je hazardovaním so zdravím pacientov. Odmietame, aby sa stali obeťou neúspešných rokovaní medzi vládou SR a LOZ. Za jediné možné riešenie preto považujeme diskusiu za spoločným stolom a hľadanie konsenzu, ktorý umožní zlepšenie súčasnej kritickej situácie v zdravotníctve," skonštatovali asociácie.

Zúčastnené strany deklarujú, že im ide o zlepšenie podmienok pre pacienta, avšak strach a neistota, ktorú dlhotrvajúce rokovania prinášajú, ohrozujú fyzický aj psychický stav pacientov. „VšZP je presvedčená o tom, že so zdravím ľudí sa nesmie hazardovať a pacient musí byť vždy nad všetky ostatné záujmy," dodala Peterová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #výpovede lekárov