Spor o milióny pre školstvo: SaS straší, rezort sa bráni. Horecký však ešte musí vysvetľovať

Medzi bývalým a súčasným ministrom školstva to opäť vrie. Dôvodom sú reformné povinnosti vyplývajúce z plánu obnovy, ktoré si podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga súčasné vedenie rezortu neplní. Rezort na čele s Jánom Horeckým s tým nesúhlasí. Situácia síce nie je taká zlá, ako opísala SaS, no Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) však súčasnému vedeniu odporúča, aby si pri zavádzaní reforiem do praxe nastavilo realistický harmonogram a pri jednej z reforiem požaduje od súčasného vedenia rezortu školstva podrobnejšie informácie.

23.11.2022 05:45
ipiccy image  1 Foto: , , ,
Medzi súčasným ministrom Horeckým (vľavo) a exministrom školstva Gröhlingom to opäť vrie.
debata (7)

Ide o reformy, ktoré sú súčasťou tretej a štvrtej žiadosti o platbu. Tie sa budú odosielať až na budúci rok. Ak sa však podľa exministra školstva Gröhlinga nesplnia podmienky, ohrozené sú platby vo výške 815 a 924 miliónov eur a školstvo by tak prišlo o stovky miliónov eur na potrebné investície a rozvoj. „Tieto financie nie sú zadarmo,“ upozorňuje Gröhling.

VIDEO: Varovanie exministra Gröhlinga

Video
Podpredseda SaS Branislav Gröhling varuje, že školstvo môže prísť o stovky miliónov eur

„Vďaka tomu, že sa nám na ministerstve darilo plniť reformné míľniky, sme splnili podmienku pre prvú aj druhú platbu z plánu obnovy. Ministerstvo školstva teraz svojou nečinnosťou ohrozuje ďalšie financie,“ priblížil podpredseda SaS.

Tri sporné míľniky

Problémom sú najmä tri reformné míľniky – garantované miesto v škôlke pre každé dieťa od troch rokov, tzv. katalóg podporných opatrení (obe reformy sú súčasťou tretej žiadosti o platbu) a komplexná reforma poradenského systému (súčasť štvrtej žiadosti o platbu). Garancia miesta v materskej škole je aktuálne podľa semaforu v červenej farbe, hrozí teda veľké oneskorenie alebo nesplnenie jedného z míľnikov pre túto fázu plánu obnovy, pri katalógu sa zatiaľ oneskorenie neočakáva.

zväčšiť Plnenie plánu obnovy monitoruje semafor Foto: planobnovy.sk
Plán obnovy, semafor Plnenie plánu obnovy monitoruje semafor

Rezort školstva, ktorý od októbra vedie Ján Horecký, sa bráni. „Nie je pravdou, že si ministerstvo neplní svoje reformné povinnosti. Tie boli nastavené, ešte kým bol vo funkcii Branislav Gröhling,“ uviedol pre Pravdu rezort s tým, že robí všetky potrebné úpravy na úspešné zavedenie reforiem. „Sme v úzkej spolupráci s NIKA a Európskou komisiou, s ktorými koordinujeme všetky potrebné kroky a termíny,“ reagovalo ministerstvo.

Prídeme kvôli predĺženej lehote o milióny?

Sporná je aj komplexná reforma poradenského systému, ktorú podľa liberálov ohrozili poslanci OĽaNO, keď časť reformy posunuli pozmeňujúcim návrhom šéfa školského výboru Richarda Vašečku, pod ktorý sa podpísali ďalší poslanci za hnutie, o rok. „Vďaka poslancom OĽaNO ju nadobudne až v roku 2024, čím Slovensko premešká potrebný termín,“ uviedol Gröhling.

Reformu poradenského systému upravuje zákon o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý parlament schválil ešte 8. novembra. Pôvodne mala mať v tomto roku každá poradňa päť zamestnancov na trvalý pracovný pomer. V dvoch odsekoch sa však mení personálne zabezpečenie poradní a predlžuje sa lehota. Práve predĺženej lehoty sa liberáli obávajú.

zväčšiť Exminister školstva Branislav Gröhling Foto: Ivan Majerský, Pravda
Branislav Gröhling Exminister školstva Branislav Gröhling

„Do 31. decembra 2023 môže centrum poradenstva a prevencie zamestnávať dvoch odborných zamestnancov na ustanovený týždenný pracovný čas,“ píše sa v pozmeňovacom zákone. V prípade špecializovaného centra poradenstva a prevencie môže do toho istého dátumu zamestnávať jedného odborného zamestnanca. V pláne obnovy sa však Slovensko zaviazalo, že reforma nadobudne účinnosť do marca 2023.

Reforma poradenského systému je aktuálne podľa rezortu stále v procese riešenia. „Metodické, finančné aj personálne aspekty tohto opatrenia je totiž potrebné nastaviť tak, aby boli prehľadné vo vzájomných vzťahoch poradenského centra, školy a ich zamestnancov. V neposlednom rade je potrebné prihliadať na to, aby nespôsobovali poradenskému systému ďalšiu administratívnu záťaž, nakoľko od 1. januára 2023 nadobúda účinnosť transformácia systému poradenstva a prevencie,“ zhodnotil rezort s tým, že termín platnosti daného opatrenia je nastavený od 1. decembra tohto roka.

Liberáli sa nemusia báť, no rezort školstva musí informovať podrobnejšie

Podľa hovorkyne sekcie plánu obnovy a NIKA Barbory Belovickej ide financovanie pedagogických asistentov z plánu obnovy v rámci centier poradenstva a prevencie nad rámec stanovených míľnikov a cieľov. „A preto neohrozuje ich plnenie. Jednoročný posun možnosti zamestnávať časť odborných zamestnancov centier poradenstva a prevencie na čiastočný úväzok podľa vyjadrení ministerstva pre NIKA neohrozuje reformu financovania týchto centier. NIKA ale v tejto súvislosti požaduje od ministerstva podrobnejšie informácie,“ uviedla pre Pravdu Belovická.

„K zmene financovania by podľa našich informácii nedošlo skôr ako od roku 2024 aj keby nebol schválený daný pozmeňujúci návrh, keďže zmena financovania musí nadväzovať na monitoring činností vykonávaných poradenskými centrami po prijatí reformy, teda v roku 2023,“ dodala na adresu reformy poradenského systému.

Rezort školstva musí mať plán

Kľúčové je splniť míľniky a ciele najneskôr do podania žiadosti o platbu. „Predĺženie termínov na prijatie niektorých legislatívnych zmien je súčasťou prebiehajúcich rokovaní s Európskou komisiou v rámci aktualizácie plánu obnovy. Napriek tomu nejde o zásadnú zmenu, keďže splnenie záväzkov naďalej predpokladáme do podania tretej žiadosti o platbu,“ zhodnotila.

zväčšiť Nový minister školstva Ján Horecký. Foto: Pravda
Ján Horecký Nový minister školstva Ján Horecký.

V súčasnosti sú však otvorené najmä otázky ohľadom financovania reforiem v predprimárnom vzdelávaní a pri zavádzaní nárokovateľných podporných opatrení pre znevýhodnené deti. „Rezortu (školstva, pozn. red.) preto ako NIKA odporúčame nastavenie realistického harmonogramu zavádzania reforiem do praxe v nadväznosti na zabezpečenie adekvátnych finančných zdrojov,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Branislav Gröhling #plán obnovy #Ján Horecký